Rendszerüzenet

Átadták a Nagykállói Református Bölcsődét

Befejeződött a református bölcsőde kialakítása Nagykállóban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei város egyházközsége hálaadó istentiszteleten ünnepelte meg az átadást 2023. október 20-án.

Az istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét Máté evangéliumának 19. fejezete alapján. „Ahogy olvassuk: engedjétek a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa. Ma ennek a parancsnak az értelmében cselekszünk. Jézus szavára megfordítjuk a helyzetet: nemcsak, hogy nem akadályozzuk, nem csak engedjük, hanem Jézus-közelbe segítő tanítványokként akarjuk működtetni a nagykállói református bölcsődét” – fogalmazott Fekete Károly. A püspök hozzátette: Jézus nem dicsőíti és isteníti a gyermeket, vagy a gyermeki ártatlanságot, hanem szimbólumnak tekinti. „A gyermek képtelen a maga életét önerejéből megoldani. Nem hivatkozhat a teljesítményeire; nincs benne uralomvágy a másik iránt, nem önelégült, ő a rászoruló. Rászorul a gondviselésre, a szeretetre, a törődésre, a kegyelemre. Benne igazán nyilvánvaló, hogy az ember hiány-lény, aki alapvetően Isten-hiányban szenved.”

Az istentiszteleten Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese azt emelte ki, hogy a nagykállói gyülekezetnek nemcsak stabil múltja van, hanem az új intézmény létrejöttével jövőbe mutató feladata is azokkal a kisgyermekekkel és családjaikkal, akik ide tartoznak. Beszédet mondott Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára is, aki azt hangsúlyozta, hogy minden megszülető gyermek Nagykálló és egyben a magyar nemzet kultúráját, értékeit viszi tovább. Mellettük köszöntötte a gyülekezetet Simon Miklós országgyűlési képviselő, valamint Horváth Tibor polgármester és Vonza András, a Nagykállói Református Egyházközség főgondnoka is.

Az istentiszteletet követően ünnepélyesen felavatták a parókia melletti, 332 millió forintból felújított épületben kialakított bölcsődét, mely két csoportszobában várja a gyermekeket.

A Nagykállói Református Egyházközség presbitere Harsányi Gézáné helytörténész, Nagykálló díszpolgára. A bölcsőde épületének történetéről őt kérdezte Demeter Zsuzsa.