Rendszerüzenet

Bölcsődét épít a Tiszántúli Református Egyházkerület Debrecen-Józsán

Pályázati forrást nyert egyházkerületünk egy bölcsőde megépítésére a Debrecenhez tartozó Józsa városrészben. A közel másfél milliárd forintos összegből egy csaknem száz férőhelyes intézmény épül meg, a telket pedig a város biztosíthatja a fejlesztéshez – jelentette be 2023. október 10-én Fekete Károly püspök, Papp László polgármester és Balázs Ákos alpolgármester.

Az oktatás-nevelés terén ideális az együttműködés a város és a történelmi egyházak között – jelentette ki Debrecen polgármestere. „A református egyház városépítő szerepe megkérdőjelezhetetlen Debrecenben. Ennek egyik újabb lépése a józsai bölcsőde, amelyhez 1 milliárd 440 millió forint európai uniós forrást nyert el az egyházkerület. Ebből épül meg a négy csoportszobás intézmény, amely 96 gyermeket tud majd fogadni” – fogalmazott Papp László.


Papp László, Debrecen polgármestere

A tervek szerint az ingatlan a Kiserdő utca és a Platán utca találkozásánál, több mint 5000 négyzetméteren épül majd meg. A terület önkormányzati tulajdonú, így egyházkerületünk annak átadását kérte. A végső döntést a város közgyűlése hozza majd meg.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt emelte ki, hogy a városrész egyházközsége jól el tudja majd látni a lelkipásztori felügyeletet, hiszen Józsán gyermekközpontú gyülekezet működik. „A felsőjózsai gyülekezet évekkel ezelőtt részt vett egy pályázaton, az elnyert összeget pedig nem a templom infrastruktúrájára, hanem annak udvarán egy játszótér építésére fordította.” Fekete Károly hozzátette: református bölcsődeépítési program zajlik Debrecenben, hiszen a tégláskerti, a nagysándortelepi, és a Füredi úti gyülekezet is férőhelyeket hoz létre. „Jézus azt mondta: engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket. Ezt nem lehet elég korán elkezdeni, és szeretnénk a családokat is segíteni abban, hogy a dolgozni szándékozó szülők biztonságban tudhassák gyermeküket” – fogalmazott a püspök.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Balázs Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője felidézte, hogy az alsójózsai református templom tornyában lévő harang felirata szerint „összefogásban az erő”. „Ez az összefogás az, ami minket Józsán jellemez. Ez az a jó együttműködés, ami a város és az egyházak, felekezetek között is megvan. Ez a leendő bölcsőde is annak a hozománya, hogy tudunk együtt gondolkodni és közösen tenni azért, hogy Józsa fejlődjön” – tette hozzá.


Balázs Ákos, Józsa önkormányzati képviselője

Ha Debrecen közgyűlése dönt az építési telek tulajdonának átruházásáról, a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület elindítja majd az építkezéshez szükséges közbeszerzési eljárást. A tervek szerint jövő év első felében kezdődhet a munka a területen.

A képek forrása: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a galéria a bölcsőde látványterveit tartalmazza