Rendszerüzenet

Fennállása 25. évfordulóját ünnepelte a Debreceni Református Kollégium Óvodája

Családi istentiszteletet tartottak a Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközség templomában 2023. október 1-jén. Az alkalom különlegességét az idén 25 éves óvoda megünneplése adta.

Keresztelővel kezdődött az istentisztelet, majd a folytatásban is a gyermekeké maradt a főszerep. A Debreceni Református Kollégium Óvodája kicsinyeinek énekes szolgálatával ünnepelte a gyülekezet az intézmény fennállásának 25. évfordulóját. Igét Fekete Károly hirdetett Jézus virágvasárnapi bevonulásának története alapján. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke rámutatott: a gyerekek, akik Jézust látva dicsőítették Istent, nem véletlenül azokat a szavakat használták. „Hozsánna a Dávid fiának! A gyermekek azt mondták tovább, amit a szüleiktől kint, az utcákon hallottak. Igazi gyermeki módon újra és újra ugyanazt énekelték. Micsoda felelősség felnőttnek lenni! Vajon mit hall tőlünk a gyermekünk? A gyermekszáj leleplező őszinteséggel tud minket igazolni vagy éppen kellemetlen helyzetbe hozni.” Fekete Károly kitért arra is, hogy a Debreceni Református Kollégium Óvodája ajtót tár Jézusnak, a szívek királyának, hogy bevonuljon életünkbe. „Ez azonban nem egyszerű, mert az emberi érdek mindig le akarja cserélni Isten nagyobb távlatú érdekeit. Ezért ki kell szorítani az életünkből mindent, ami nem emberhez való, és be kell rendezni azzal, ami emberséges, ami Istenhez méltó.”


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Fekete Károly kitért arra is, hogy a Debreceni Református Kollégium Óvodája ajtót tár Jézusnak, a szívek királyának, hogy bevonuljon életünkbe. „Ez azonban nem egyszerű, mert az emberi érdek mindig le akarja cserélni Isten nagyobb távlatú érdekeit. Ezért ki kell szorítani az életünkből mindent, ami nem emberhez való, és be kell rendezni azzal, ami emberséges, ami Istenhez méltó.”

Feketéné Kavisánszki Györgyi, az óvoda igazgatója összefoglalta az elmúlt 25 év legfontosabb történéseit. Köszönetet mondva a korábbi és jelenlegi munkatársaknak, kiemelte, hogy az óvodában a kezdetektől fogva olyanok dolgoznak, akik szeretik az intézményt, akit pedig szeretnek, arról gondoskodnak. „Ha beszélni tudna ez az óvoda, elmondaná, hogy büszke azokra, akik falai között találtak munkahelyre, és büszkén mesélné, hogy több mint ezer gyermeket bocsátott iskolába.” Feketéné Kavisánszki Györgyi háláját fejezte ki a Kossuth utcai gyülekezet tagjai felé is, akikkel nemcsak a családi istentiszteletek idejére, hanem tevékenységük más területein is összekapcsolódhattak az elmúlt évtizedekben.


Feketéné Kavisánszki Györgyi, a DRK Óvodája igazgatója

„A Debreceni Református Kollégium 25 éve egy olyan intézménnyel gazdagodhatott, majd erősödhetett meg, idén pedig új szárnnyal bővülhetett és újulhatott meg, amely a debreceni református nevelési-oktatási rendszerben újdonságként jelent meg. A félévezredes kollégium mindig csak iskola volt. Az elmúlt negyedszázad azonban arról szólt, hogy erre a fontos, megalapozó nevelési, óvodai szintre lehet építeni a Református Kollégium oktatási rendszerét” – hangsúlyozta Fazakas Gergely, a Tiszántúli Református Egyházkerület presbiteri főjegyzője, aki szülőként és a fenntartó képviseletében is hálát adott a jubiláló intézményért, illetve köszöntötte az éppen 15 éve igazgatóként szolgáló vezetőjét.

Tóth Tamás, a Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközség lelkésze a házigazda nevében kért áldást az óvoda működésére. Az alkalmon szolgált még az elmúlt években az óvodából a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolába, valamint a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájába elballagott gyerekek énekkara, valamint az óvónők kórusa is.




Fotók: Miskolczi János