Rendszerüzenet

Esperesi Kollégiumot tartottak Vásárosnaményban

Az Országos Esperesi Kollégium évi második rendes alkalmát 2023. szeptember 24-26. között rendezték. Az esemény szervezői a Tiszántúl esperesei voltak, házigazdája pedig a Beregi Egyházmegye. Az alkalom Vásárosnaményban került megtartásra.

A kollégiumot Dr. Gaál Sándor esperes vasárnap koraesti áhítata nyitotta meg, aki az ároni áldás kapcsán osztotta meg Istentől kapott gondolatait. Jelenlétével megtisztelte az alkalmat a nyitónapon Balog Zoltán püspök, a Zsinat Lelkészi Elnöke, akivel a résztvevők jó hangulatú kerekasztal-beszélgetésen beszélték át az egyház ügyeit. Balog Zoltán ígéretet tett arra, hogy támogatólag terjeszti püspök és főgondnoktársai elé, hogy a jövőben az Esperesi Kollégium a Zsinat Elnökségi Tanácsa mellett mint tanácsadó testület is szolgáljon. A püspök másnap délelőtt Koncz Imre esperes vezetésével kicsit jobban megismerte a vendéglátó egyházmegyét egy kis körutazáson és testvéri találkozásokon keresztül.

Az esperesek hétfőn reggel Demeter Ottó esperes áhítatával – aki Kornéliusz történetének alapján tett tanúbizonyságot – hangolódtak a délelőtti kerekasztal-beszélgetésre, amelynek témája a lelkészek jogállásáról szóló törvény, annak mintegy előkészítése volt Dr. Szólláth Bernadett Zsinati jogtanácsos és Dr. Szemán Ákos Jogi Bizottsági elnök koordinálásával. Az ebédre egy kirándulás keretében a tarpai szőlőhegyen került sor, ahol a hagyományos beregi vendégszeretetet tapasztalhatták meg a jelenlévők: a helyi lelkészek gondoskodtak az esperesek étkezéséről és közlekedéséről. Ezt követően a tákosi templom megtekintése szerepelt a programban, ahol a helyi lelkész ismertette a „Mezítlábas Notre Dame-ként” is ismert templom történetét. Délután Mucsi Zsófia, a Magyarországi Református Egyház Missziói Szolgálata munkatársa mutatta be az „esperesi karnak” a lelkészek testi és lelki egészségéről készült felmérés eredményét, az abból látszó következtetéseket. A közös munka intenzitását mutatja, hogy Fekete Károly, a vendéglátó egyházkerület püspöke nagyívű előadását a lelkészképzésről este fél 10-kor kezdte el. Gondolatainak megosztását értékes kerekasztal-beszélgetés követte majdnem éjfélig. Az esperesi kar köszönetét fejezi ki Fekete Károly felé, hogy ezen előadás után még rögtönzött „Kerületi Esperesi Értekezleten” is együtt maradhattak, következő szolgálata miatt másnap kora reggeli indulása ellenére. 

Kedden reggel Koncz Tibor esperes úr áhítata lélekben elvitte a résztvevőket Jeruzsálembe, ahol a pogányok közti misszió ügyes-bajos dolgait tárgyalták át egykoron az apostolok. Az esperes áhítatában külön is a résztvevők szívére helyezte, hogy a keresztyénséget nem csak kívülről, de belülről is folyamatosan támadják. A keresztyénség kebeléről fakadó támadások pedig veszélyesebbek, ezek ellen védekezni kell, méghozzá Isten igéjének tiszta hirdetésével és hitvallásos lelkülettel. Az alkalom után Bruckner László, a Református Oktatási Szolgálat főigazgatója tájékoztatott a hitoktatás folyamatos átalakulásáról, az elért eredményekről, és a feladatokról. Előadását kerekasztal-beszélgetés követte.

Az esperesi karnak nem sok fizikális pihenésben volt része a három nap során, mégis lelkiekben megerősödve, a testvéri közösség megélése által felvérteződve térhettek haza. Mindezért Istené legyen a dicsőség!

Juhász András esperes / Horváth Zoltán