Rendszerüzenet

Elkészült a Dóczy Gimnázium új tornacsarnoka

Különleges családi istentisztelettel kezdődtek idén a Matula-napok a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában. A 2023. szeptember 30-i ünnepség második részeként átadták és megáldották az iskola új tornacsarnokát.

A Matula-napok a Dóczy Gimnázium hagyományos programsorozata, amely az iskola névadója, Dóczy Gedeon, valamint az intézmény egykori diákja, majd tanára, Szabó Magda előtt tiszteleg. A Kossuth-díjas írónő egyik legismertebb regényét, az Abigélt az itt töltött évei ihlették, ezért hagyományosan október 5-i születésnapja, valamint az október 10-i Gedeon-névnap körül rendezik meg az ünnepi eseményeket. Az idei, 21. Matula-napok nyitó alkalmát a Kistemplomban tartották. Fekete Károly, a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetését Pál apostol korinthusbeliekhez írt első levelének hatodik részére alapozta. „A test mint a Szentlélek temploma Mennyei Atyánk dicsőítésére teremtetett, így elszámolással tartozunk tisztán tartásáért. Ahol otthon van a Szentlélek, onnan kiszorul minden természet- és emberellenesség, és otthonos lesz az emberség, az Istenre figyelés és az a szándék, amely kitoloncol mindent, hogy helyet adjon Neki.” Az iskolában megépült tornacsarnok kapcsán Fekete Károly hozzátette: minden diák nyugodtan fejlessze, erősítse testét, s közben lelkében is dicsőítse Istent.

Czapp Katalin, a gimnázium igazgatója elmondta: mintegy két évtizede tervezik az új tornacsarnok megépítését. Ez idő alatt sok helyről jött a segítség, többségében olyanoktól, akik a két fillért adó özvegyasszonyhoz hasonlóan nem a fölöslegüket ajánlották fel az építkezésre. Czapp Katalin köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az épület megvalósulásához, kiemelve a szomszédos Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vezetésének együttműködését.

Köszöntőt mondott Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke is, emlékeztetve rá, hogy a testnevelés mindig kiemelt szerepet kapott a kollégium történetében – többek között az egykori tűzoltó diákok munkájához is elengedhetetlen volt a kiváló fizikai állapot.

Az istentiszteletet követően a résztvevők a gimnáziumhoz vonultak, amelynek udvarán került sor az új csarnok átadására. Itt mondott beszédet Papp László, Debrecen polgármestere is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecenben a hit és a sport két nagyon erős fogalom, és ezen az ünnepségen ez a két erő összekapcsolódik. A városvezető kiemelte azokat a Dóczy Gimnáziumban – korábban Dóczy Leánynevelő Intézetben – végzett diákokat, akik olimpiai érmet szereztek, így Törös Olgát, Nagy Margitot és Gyarmati Olgát, valamint napjaink legjobb magyar női gyorsúszóját, Senánszky Petrát. Elmondása szerint ez is bizonyítja, hogy a Dóczyból mindig is el lehetett, és ma is el lehet jutni az élsportig. Az új tornacsarnok pedig szolgálhatja az ide járó, versenyszerűen sportoló fiatalok fejlődését.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint a csarnok a Dóczyra jellemző lelki-szellemi fejlődés mellett a testi fejlődést is magas színvonalon teszi lehetővé. „A református egyház jó iskolafenntartó, a református oktatási intézményekben tanulók vonzó körülmények között nevelkedhetnek” – összegezte Pósán László.

Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott, hogy a jó iskola nem egyszerűen az érettségire és az egyetemi felvételire, hanem az életre nevel. „A Dóczy Gedeon nevét viselő intézmény pedig jó iskola, egyike a legjobbaknak a Kárpát-medencében. A cívisváros ma is ízig-vérig protestáns közösség, ma is ízig-vérig polgárváros. A történelem buktatói ellenére is az maradhatott, ez pedig részint a helyi családokban megőrzött és a helyi iskolákban tovább gyarapított polgári hagyománynak köszönhető. Debrecen ma is az ehhez hasonló fejlesztésekkel, valamint az itt élők tehetsége, tudása, teljesítménye révén válik újra méltóvá a régi nagy híréhez.”

Az ünnepségen a Debreceni Népi Együttes táncosai – köztük a Dóczy Gimnázium diákjai – léptek fel, majd Fekete Károly püspök áldotta meg az új tornacsarnokot.



Horváth Zoltán