Rendszerüzenet

Különleges volt az évnyitó a püspökladányi református iskolában

Befejeződött az Erőss Lajos Református Általános Iskola megújítása. Közel egymilliárd forintból új épületszárnnyal és tornateremmel is gazdagodott az intézmény. A 2023/24-es tanévet több mint 220 diák kezdi meg az iskolában.


Püspökladányban több évszázadra visszanyúló hagyománya van a református oktatásnak. A 19–20. század fordulója előtti években Erőss Lajosnak az egyházközség lelkészeként, később az egyházkerület püspökeként volt nagy szerepe a város ilyen irányú fejlődésében. Nevét 2011 óta viseli az Erőss Lajos Református Általános Iskola és Óvoda. A tanévnyitó istentisztelet ebben az évben átadó ünnepséggel egybekötve valósult meg, miután elkészült az új épületszárny és a tornaterem is, 913 millió forintnyi európai uniós és kormányzati támogatással. A bővítésre azért volt szükség, mert a közelmúltban folyamatosan nőtt az intézmény tanulói létszáma, az idei tanévet 222 diák kezdi meg Püspökladány református iskolájában.

A tanévnyitó istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, Pál apostol korinthusbeliekhez írt első levelének hatodik fejezetéből: „Nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” A felolvasott szakasz alapján Fekete Károly elmondta, hogy az emberi test megvetése és bálványozása is rossz gondolkodásmód. „Isten nem börtönnek, bálványnak (azaz hamis istennek), hanem templomnak, megszentelt, elkülönített, értékes helynek tekinti a testet. Rangja van, és értéke: Istenhez kötött.” Egyházkerületünk püspöke kiemelte azt is, hogy „Nem a magamé, hanem Jézus Krisztusnak, az én hűséges Uramnak és Megváltómnak a tulajdona vagyok. Istennek erőteljes igénye van az egész életünkre. Nagy vigasztalás ez, mert Istent a teljes ember érdekli, nemcsak egy része, és mindenkor érvényes, nemcsak életünkben, hanem halálunkban is.”

Ezt követően Pella Pál, a Püspökladányi Református Egyházközség lelkésze ismertette az építkezés részleteit, kiemelve az összefogást, amelynek része volt az anyagi forrásokat biztosító döntéshozók mellett az egyházkerület, továbbá a gyülekezet tagjai, az épület tervezői és megvalósítói, valamint az iskola szomszédságában élő Czine-házaspár is.

A tanévnyitó istentiszteleten részt vett Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki felidézte, hogy a püspökladányi reformátusok hűségesnek bizonyultak a kevésen, amikor a második világháború végétől a rendszerváltásig állami kézbe került az iskola, s nem folytathatták oktatási tevékenységüket. A helyettes államtitkár arra biztatta a fenntartó gyülekezet jelenlegi tagjait, hogy legyenek méltók a távoli elődök tanítási-nevelési tevékenységéhez, s bánjanak jól a rájuk bízott gyermekekkel.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő szerint, noha voltak nehézségei az mintegy hat évig tartó építkezésnek, mégis állhatatosan és rendre meg-megújulva tettek meg mindent a városban élő reformátusok, hogy az iskola méltó helyszínen folytathassa működését.

Őz Lajos esperes elmondta, hogy a Hajdúvidéki Református Egyházmegye területén közel 3000 gyermek vesz részt református oktatásban. Az esperes úgy fogalmazott: a püspökladányi beruházást az első gondolattól kezdve a tervezésen át a kivitelezés befejezéséig folyamatosan végig kísérte az imádság.

Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere hangsúlyozta: a város és a térség szempontjából is nagy jelentősége van a református oktatási-nevelési intézmény fejlődésének, hiszen választási lehetőséget biztosít a szülők számára az állami és az egyházi iskolák között.

A tanévet Biróné Szabó Brigitta intézményvezető egy Józsué könyvéből felolvasott igeverssel nyitotta meg, mely szerint „Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR mindenütt, amerre csak jársz.” Az új épületek előtti szalagátvágást követően Fekete Károly püspök és Őz Lajos esperes kezdőrúgásával ünnepélyesen avatták fel az új tornatermet a jelenlévők.

Az ünnepség képekben:




Horváth Zoltán
fotó: Molnár Péter / Hajdú-bihari Napló