Rendszerüzenet

In memoriam Kozma Zsolt

Elment a minden élők útján és hazatért teremtő Istenéhez Dr. Kozma Zsolt kolozsvári teológiai professzor, aki hűséges tanítói munkája mellett az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb előadója volt a Kárpát-medence református konferenciáinak: a Lelkészegyesület konferenciáitól a különböző teológus- és ifjúsági konferenciákig, nőszövetségi alkalmakig. A felvetődő egyháztársadalmi kérdések teológiai szemléletmódú megközelítésének erdélyi specialistája.


Dr. Kozma Zsolt 1935. február 19-én született az erdélyi Árpástón. Középiskoláit a zilahi Wesselényi Kollégiumban (1945–50) és a kolozsvári Református Kollégiumban végezte 1952-ig. Érettségi után, 17-évesen letartóztatták, mert egy illegális kommunistaellenes szervezetben vett részt, így lett 1952–54 között politikai elítélt volt. Lelkészi diplomát 1958-ban szerzett a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben. 1958–59-ben Kolozsvár-Belvárosi segédlelkész, majd 1960 és 1974 között Magyarszováton lelkipásztor, közben nyolc hónapig volt munkaszolgálatos katona Vajdahunyadon. A melegszívű magyarszovátiaknak 17 évig lehetett pásztora. Az ószövetségi tudományokból 1974-ben doktorált Kolozsváron. Doktori disszertációjának címe: JHWH cselekvésének teológiai felfedezése a szabadítás eseménysorozatában, amelyben az Exodus 1-15 fejezeteinek történetteológiai feldolgozását adta.

Kozma Zsoltot 1974-től a kolozsvári Egységes Protestáns Teológiai Intézet előadójává, majd professzorává választották meg. Előbb a bibliai nyelvek lektorátusán munkálkodott, majd 1980-tól – 2004-ben történt nyugalomba vonulásáig – a gyakorlati teológiai tanszék professzora volt. Ez a magyarázata annak, hogy tudományos munkásságának eredményei főként a bibliai teológia és a gyakorlati teológia tárgyköréből származnak. Tanulmányaival 1960 óta van jelen a hazai és a német nyelvű teológiai szaklapokban, ahol több mint 150 tudományos és építő jellegű közleménye jelent meg. Megírta A magyar nyelvű bibliai teológia könyvészetét, összeállította az úgynevezett Kis Ágendát, szerkesztette és maga 80 jelentős szócikkel járult hozzá a Bibliai Fogalmi Szókönyvhöz (1992). Egyéb szerkesztői tevékenysége is jelentős. Poimenika, Liturgika és Ekkléziasztika kurzusai könyv alakban is megjelentek (mindhárom 2000-ben). A veretes és teológiailag legértékesebb erdélyi igehirdetői hagyományokat követő igehirdetései Alkalmas és alkalmatlan időben (1993), ill. az Állj elő az Igével (2002) címmel jelentek meg. Világos bibliai vonalvezetés, az intellektust megmozgató, a spiritualitást és a hitvallásosságot tápláló beszédek ezek, amelyek mintául állíthatók a jelen igehirdetői számára. Önazonosság és küldetés (2001), valamint Hagyomány és időszerűség (2002) címmel rendezte két kötetbe nagyobb teológiai tanulmányait. A Szavak az Igéből (2003) című könyvében bibliai szövegelemzéseket és prédikációvázlatokat adott közre.

A budapesti Református Teológiai Akadémia 1990-ben választotta díszdoktorává, 2000-ben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem adományozott neki doctor honoris causa címet, 2004-ben a Református Szemle Pro Scientia Sacra-díjjal tüntette ki, 2006-ban pedig a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tiszteletbeli tanárai közé fogadta.

Már az eddig elősoroltak is elegendőek lettek volna ahhoz, hogy Kozma Zsolt professzor teológiai munkássága kivívja a Doktorok Kollégiuma közösségének elismerését, de az „Aranygyűrűs teológiai doktor” kitüntetésre azért kapott jelölést Erdély jeles írásmagyarázója, mert Jézus Krisztus példázatai című könyvében új beállításban, monografikus feldolgozásban mutatta be a képes beszédnek ezt a formáját 552 oldalon. A könyv első része a példázatokról szóló elméleti tudnivalók széles skáláját járja be, bemutatva a műfajt, a szövegek jellegzetességeit, a képi anyag kibontását és az üzenet megértéséhez vezető utat. A mű nagyobbik részében a példázatok részletes magyarázatát bontja ki. A 37 példázat megértéséhez minden esetben hármas felosztásban juttat el: elvégzi a szöveg, hely és címzettek bemutatását, megvilágítja a kép és a szó összefüggéseit, valamint kibontja az üzenet és az Ige gyakorlati vonatkozásait.

Kozma Zsolt Jézus Krisztus példázatai című könyve az elmúlt évek hazai teológiai szakirodalmának kiemelkedő alkotása, amellyel bizonyította, hogy Dodd, Eichholz, Harnisch, Joachim Jeremias, Jülicher, Linnemann, Lohmeyer, Hans Weder és mások művei után egy magyar teológus is gazdagíthatja egyedi látásmódú monográfiájával a nemzetközi példázatirodalmat. A Doktorok Kollégiuma 2006. augusztus 25-én tartott plenáris ülésének titkos szavazása alapján, a szűkebb és tágabb körű teológiai-nevelői munkájának elismeréséül és a Jézus Krisztus példázatai című monográfiájának közkinccsé tétele alkalmából megkapta az „Aranygyűrűs teológiai doktor” kitüntetést.

Tunyogi Lehel 2009-ben adta közre azt a beszélgető könyvet, amelyben életéről, szolgálatairól vallott Kozma Zsolt Szóra bírva címmel. Ebből a kötetből egyértelműen kiderül, hogy Kozma Zsolt a teológiai tudomány komplexitásának képviselője. Igenis, minden tárgy fontos, minden megtalálja a maga értelmét és helyét szolgálatunk segítése terén. Az egyházformáló teológus lelkület egy életen keresztül küzd a teológiai munka és az egyházi szolgálat „hiánybetegségeivel”: a felszínes biblicitással, a felületes exegézissel, a rendszertelen gondolkodással, a történelmi és egyházi identitáskrízissel, a szociális érzéketlenséggel, a fogalmazás-gátlós pongyolasággal, a képmutató vallásoskodással és a kirívó műveletlenséggel. A teológus lelkület abban érdekelt, hogy a keresztyén teológia teljes kritikai eszköztárát a lelkészi szolgálat rendelkezésére bocsássa. Kozma Zsolt kitartóan és következetesen kereste és munkálta az Isten–Szentírás–igehirdető–gyülekezet „állomások” közötti „útvonal” járhatóvá tételét.

Istennek adunk hálát azért az ajándékért, amit Kozma Zsolt professzorban adott magyar református egyházunk egésze számára. Emlékezete legyen áldott közöttünk!

Dr. Fekete Károly püspök

fotó: Kiss Gabor / reformatus.ro