Rendszerüzenet

A debreceni Nagytemplomban köszöntötték a 90 éves Vásáry Tamást, a nemzet művészét

A debreceni Nagytemplomban köszöntötte július 22-én este a Debreceni Egyetem és a Tiszántúli Református Egyházkerület a 90. születésnapját ünneplő Vásáry Tamás zongoraművészt, karmestert, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkező nemzetközi mesterkurzus Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarának egyik vezetője.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának nagytemplomi zárókoncertje előtt dr. Váradi Judit művészeti igazgató mutatta be az elmúlt napokban elvégzett munkát, köszöntve az akadémia tanárait és hallgatóit. A Tiszántúli Református Egyházkerület nevében dr. Fekete Károly püspök köszöntötte Vásáry Tamást, akinek anyai nagyapja Baltazár Dezső egykori tiszántúli püspök volt. Ilyen formán a nemzet művésze hazaérkezett a Nagytemplomba. A 2022-ben róla készült portréfilm egy részét is a Nagytemplomban forgatták, ahol többek között így vallott: „Érdekes módon a zenei pályámba is bekerült a vallásosság. A zenét egész életemben úgy fogtam fel, mint egy szellemi tevékenységet és mint egy papnak az életét” – idézte fel a püspök, majd köszöntőjében utalt arra, hogy a nagy zenék az isteni dimenzióból kapott ajándékok zeneszerzőnek, művésznek és a hallgatóknak egyaránt. Hálásak lehetünk, hogy Vásáry Tamás kilenc évtizedes pályafutása alatt bejáratossá vált az isteni dimenzióba és sokakat gazdagított művészetével, amikor elmélyült művészi előadásaival a szellemi üzenetek átadására törekedett – fejezte be köszöntését Fekete Károly, és átadta az Egyházkerület ajándékát az ünnepeltnek, egy a Nagytemplomot ábrázoló aranyozott miniatúrát.

A Debreceni Egyetem nevében dr. Szilvássy Zoltán rektor mondta el köszöntő szavait, aki úgy is üdvözölte a jubilánst, mint a Debreceni Egyetem egyik díszdoktorát.

Az ünnepi koncert első részében Bolyky Zoltán karmester dirigálta Giacomo Puccini: Preludio sinfonico című művét és Richard Wagner: Rienzi-nyitányát. A második részben Vásáry Tamás vezényletével hangzott el Johannes Brahms: 2. D-dúr szimfóniája. A művek után vastapssal követelte a közönség a ráadásokat, majd fennállva ünnepelte a 90 éves Vásáry Tamás művész urat.

fotó: Kovács Zoltán