Rendszerüzenet

Minőségi papír és könyvnyomtatás

A könyvnyomtatás és a minőségi papírgyártás témájában tartottak angol nyelvű szimpóziumot 2023. július 13-án a Püspöki Hivatalban, a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Europapier Budapest Kft. szervezésében. Az alkalmon művészeti intézmények, múzeumok és könyvkészítő műhelyek képviselői vettek részt.

A Lecta cégcsoport olaszországi Garda Papírgyárának egyik vezetője, Andrea Muddolon mutatta be cégük prémium papírjait, a legújabb, Garda Matt Rough különleges gyártási eljárású, magas minőségű, sokoldalúan használható könyvpapírra fókuszálva.

Az alkalmat Dr. Fazakas Gergely, a TTRE presbiteri főjegyzője vezette, aki prezentációt tartott Református Egyházunk és kerületünk missziójáról. Hangsúlyozta, hogy a tudományt és a kultúrát a 16. század óta a reformáció jelenléte alapozta meg Debrecenben és a Tiszántúlon.

Mivel e műveltséget az elmúlt közel fél évezredben a Református Kollégium, valamint a nyomdák teremtették meg, megjelenítője pedig a könyv volt, a szimpózium a Debreceni Református Kollégium Műemlékkönyvtárában angol és magyar nyelvű tárlatvezetéssel folytatódott.

Az alkalmon bemutattuk a magas minőségű tipográfiai és nyomdai kivitelű kerületi kiadványainkat, kiemelten a Gáborjáni Szabó Kálmánról szóló, 2021-ben megjelent albumot, melyet a Design and Paper című jelentős fórum szintén ismertetett.