Rendszerüzenet

A fenti és a lenti összekötése – tanévzárás a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2023. július 1-én 10 órától istentisztelettel kezdődő ünnepi tanévzáró közgyűlést tartott a Debreceni Református Nagytemplomban, melynek keretében az intézmény végzős hallgatói vették át a diplomáikat, okleveleiket. Az ünnepi alkalmon Fekete Károly tiszántúli püspök hirdetett igét. A püspök János evangéliumának 17. fejezetének 15. versét olvasta.

Hangsúlyozta, Jézus Krisztus főpapi imája öleli körül ezt az igét, súlyos ige, egyik központi hagyatéka Jézus búcsúbeszédeinek. Az Újszövetség szentélyébe enged bepillantani ez az ige, ahol a még földön lévő Jézus Krisztus könyörög és végrendelkezik.

„Jézus Krisztus olyan főpapunk, aki szent és profán dolgok között közvetít. Megkülönbözteti a kettőt, de nem mondja, hogy nincs átjárás a kettő között. Igenis van átjárás, és azért jött el Isten mennyei világából, hogy újra összekösse a fentit a lentivel és megszentelje ezt a világot, hogy alkalmas emberi élettér legyen belőle” – emelte ki Fekete Károly.

Hozzátette, Jézus imádsága egy ígéretes tágasság kifejezője, de ez a tágasság nem óvatlan és nem elővigyázatlan, ezért mondja: „nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.”

A püspök úgy fogalmazott, Jézus közbenjár a tanítványok jövőjéért, de a jelenre néz és kijelenti, még nincs itt az ideje a tanítványok evakuálásának, kitelepítésének, annál inkább itt van viszont az ellenkezőjének az ideje, hogy betelepítse, benépesítse a Krisztus tanítványaival ezt a világot a mi Urunk.

„Mert a világ egy keret, aminek értelmet kell adni. Egy értelmes világot szeretnénk, ami nem hiszékeny, nem babonás, nem virtuális, hanem valóságos, ezért Jézus nem mond le a világról. Hogyan is tehetné, hiszen a világ miatt hangzott el a János evangéliumának szíve, a Jn 3,16. Jézus éppen azt kéri az Atyától, hogy a világ ne lehessen keresztyénmentes övezet, vagyis a sokak érdekében könyörög a minőségi kevesekért. A minőségi életeket élő kevesek példája lehet vonzó, újabb és újabb követők elhívója, megérintője, hogy aztán megforduljon az arány, hogy azok maradjanak kevesebben, akik még nem ismerték meg a Szentháromság Isten nevét és ügyét. Bizony a pásztori felelősség hangja ez az egy mondat” – erősítette meg Fekete Károly.

Mint mondta, örülnek annak, hogy a Debreceni Református Kollégium ősi épülete valamelyest megőrizte a hallgatókat, de azt is szeretnék, ha meg is maradnának ezen az úton, „ezért fontos az imádkozó Jézus ígérete számotokra, hogy újabb követők támadjanak a ti tanításotok nyomán. Ebben a nagy küldetésben legyen veletek és őrizzen minden gonosz dologtól az Isten!” – intézte szavait a végzett diákok felé.

Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora nyitotta meg a tanévzáró közgyűlést. A rektor az intézmény életét érintő fontosabb történéseket idézte fel. Mint mondta, a 485. tanév ismét olyan volt, amely előre nem látott kihívások elé állította az intézményt. A megugró infláció és a takarékoskodás miatt átszervezésre volt szükség. Hangsúlyozta, ugyanakkor ezekkel együtt is a folyamatos munka és a csendes belső építkezés jellemezte az egyetem működését.

Baráth Béla Levente a végzett hallgatóknak azt kívánta, hogy lelkipásztorként, vallástanárként, tanítóként és minden képzési területük szerint képviseljék az intézményükben kapott értékeket, öregbítsék tovább a Debreceni Református Hittudományi Egyetem jó hírét.

A megnyitót követően a végzős teológus-lelkész szakos hallgatók fogadalmat tettek a szolgálatba indulásra, majd a különböző szakon végzettek sorban átvették diplomáikat. Sikeres záróvizsgát tett és oklevelet kapott hitéleti szakon 20, tanító szakon 48, felnőttképzési szakirányú továbbképzésen pedig 99 fő.

A végzős diákok nevében Petkes Piroska teológia-lelkész szakon végzett hallgató mondott búcsúbeszédet.

„Legyen lélekjelenlétetek!” – ezt a tanácsot kapták hat évvel ezelőtt az alkalmassági vizsgán – árulta el a jelenlévőknek. Mint mondta, akkor még nem értette, miért fontos egy olyan lelki állapotba kerülni, hogy ha bármi váratlan esemény történik, meg tudja őrizni nyugalmát. Aztán a felvételi állomásain végig menve, tudatosult benne, hogy mit is jelent ez a mondat.

„Azt, hogy járjon át bennünket a Szentlélek, s legyünk olyan Krisztus-követőkké, akiknek életében jelen van a Lélek, aki segíti őket abban, hogy tudják időben kimondani vagy megtenni, amit kell” – hangsúlyozta Petkes Piroska.

Az évzáró az egyetem kiváló hallgatóinak díjátadójával, majd a Himnusz eléneklésével zárult.

Szilágyi Szilvia

fotó: Bodonovics István