Rendszerüzenet

Így telt a Múzeumok Éjszakája a debreceni református negyedben!

Ismét megrendezték a Múzeumok Éjszakáját június 24-én. Debrecenben idén újra közös karszalaggal látogathattuk a belvárosi múzeumnegyed intézményeit. A programokban ezúttal is részt vett a Református Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium Múzeuma is.

A Nagytemplomban az egyébként is megtekinthető látványosságok, kiállítások, történelmi emlékek mellett tematikus tárlatvezetések, rendhagyó csillagászati alkalmak és különleges orgonakoncert is várta a látogatókat. A Nagytemplom mellett, a Csak Design Vásár és kézműves gyerekfoglalkozások várták a kicsiket és szüleiket az Üvegpiramis mellett.

A Nagytemplom tereinek interaktív felfedezésén arra kaptak választ a látogatók, hogy mitől lehetett modern saját korában Méliusz Juhász Péter, Kossuth, Csokonai vagy Petőfi. A csillagokra hangolódva című programjukon a templom második emeleti Kálvin János Galériáján tekinthették meg az érdeklődők a CSILLAG_KÉPEK címet viselő időszaki kiállítást. A tárlaton csaknem negyven alkotást állítottak ki a 2022-es esztendő legjobb asztrofotói közül. A kiállított fotók felfedezéséhez meghitt esti hangulatot teremtett a gitár és a hárfa hangja. A hangszereket Csorba Gergő és Oláh Anita szólaltatta meg.

Az esti órákban A Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának jóvoltából távcsövek segítségével figyelhették meg az érdeklődők az esti égboltot a két torony közötti panorámajárdáról, majd Csorba Gergő orgonaművész különleges hangulatú koncertjével vártak mindenkit. A klasszicista orgona a mai modern filmzenéket izgalmas köntösben tolmácsolta az érdeklődők számára. A koncertet még hangulatosabbá varázsolta a színes fényfestés. 

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma tematikus programsorral készült a Múzeumok Éjszakájára. Az Ókollégium történelmi épületének udvarát egy múltbeli utazásra hívó vásári forgataggal népesítették be. De magában az épületben is lehetett kalandozni, és akár elzárt titkokat is megismerhettek a látogatók. A rendezvény helyszínek között a Kistemplom és a Szabó Magda Emlékház is szerepelt.

A Múzeum harminchárom programot ajánlott fel az érdeklődők számára. Éjszakai levéltárlátogatás, a Kollégium Gimnázium állat- és ásványgyűjteményét is felfedezhettük egy unikális kiállítás során. A Kistemplomban Sárosi Dániel szólaltatta meg az orgonát, de mellette megszólaltak azok az ezüstkincsek is P. Szalay Emőke jóvoltából, amelyek a Nagytemplom és Kistemplom közös birtokában állnak.

A Kollégium udvarán vásári forgatag várta az érdeklődőket, amely megjelenítette Debrecen múltját többszinten is, hiszen lovagi bemutatóval is készültek ugyanott, de eljött közénk a Fazakas Mihály évfordulóra maga Lúdas Matyi is, és a szintén évfordulós Csokonairól és Petőfiről is megemlékeztek.

Azoknak is készültek, akik nem kifejezetten fesztiválozós beállítottságúak, őket a Kollégium Múzeumának állandó és időszaki kiállításaira várták. Volt idegenvezetés a kárpátaljai, az évfordulós Kölcsey- és Petőfi-kiállításon, a három emelet múzeumi kincseit is megismerhettük, valamint angol és német nyelvű tárlatvezetéseket is hallgathattunk.

A Szabó Magda Emlékházban külön attrakciókkal készültek, ott Szabó Magda és Szobotka Tibor házasságának 75. évfordulója alkalmából érkezett új emléktárgyakat mutattak be az arra járóknak két vezetésen. Péter Ágnes Szabó Magda Mondják meg Zsófikának című regényét mutatta be pszichológus szemmel. A Per Pillanat Playback Társulat egy különleges, interaktív előadással készült, s a Dóczy Gimnázium Dicsőítő Zenekara mellett a Virtuózok V4+ 2022-es győztese, Dávid Roland Mózes játékát is hallhattuk az esti órákban.

Fotók: Miskolczi János