Rendszerüzenet

Egyházi szálláshelyeket adtak át Nyírbátorban és Csengersimán!

A Középkori Templomok Útja Egyesület, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. támogatásával 2022-2023 év folyamán valósította meg a Szálláshelyek fejlesztése a 32-es számú Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi kerékpáros túraútvonal mentén, valamint a Kerékpárosbarát szolgáltatások fejlesztése a Felső-Tisza-vidéken című beruházási programját.

A projektek keretében két kerékpáros túraközpont kialakítására került sor Nyírbátorban és Csengersimán, valamint kerékpárok, e-bike-ok és kerékpárosbarát eszközök beszerzése történt meg. A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2023. június 20-án került sor a nyírbátori Forrás Vendégház & Kávézó, valamint a csengerimai Élet Vize Apartmanház és kerékpáros túraközpont ünnepélyes átadójára.

A vendégek és az egyesület tagjai Nyírbogátról kerékpároztak át Nyírbátorba az átadó ünnepségre. A Forrás Vendégház és Kávézó teraszán a sajtó nyilvános átadó ünnepségen hálaadó imádságot és áldást mondott dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki elmondta, hogy kávézó és szálláshely rengeteg van a városban, de ez a komplexum – mint a neve is üzeni – tiszta forrása lehet a léleknek, felüdülést nyújthat a pihenni vágyó kerékpáros turistának. A környezet idilli, a kávézóban baráti szavakra lelhet a vendég, a bent található kegyességi irodalomból és igékből pedig lelki útravalót vihet magával.

A köszöntők sorát dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő nyitotta, majd Révész Máriusz államtitkártól, Seszták Oszkár vármegyei közgyűlési elnöktől és Máthé Antal nyírbátori polgármesterétől hangzottak el üdvözlések.

Az érdeklődő közönség a projekt eredményeiről Szatmári Istvántól és Deák Attilától kapott információkat. Miután a nyírbátori református óvoda és iskola diákjainak produkcióját megtekintette a közönség, Fazekas Ferenc, a nyírbátori gyülekezet lelkipásztora köszönte meg a fejlesztés lehetőségét, és ígérte: jó gazdái lesznek az épületnek, ahol amellett, hogy megszállhatnak és felüdülhetnek a turisták, a helyieknek is kulturális programokat kínálnak majd a kávéházi estéken.

A vendégek és az egyesület tagjai Szamostatárfalván csatlakoztak a Felső-Tisza-vidéki kerékpáros vándortábor első csoportjához.

A Szamos-menti szakaszon kerékpárral jutottak el a csengersimai Élet Vize Apartmanház és kerékpáros túraközpont átadó ünnepségére. A megpihenésre kiváló körülményeket biztosító ház tornácán Kislőricz József, Csengersima Község Önkormányzatának polgármestere és Nagyné Szűcs Andrea helyi lelkipásztor üdvözölte a megjelenteket.

Fekete Károly püspök igeolvasással, imádsággal és áldással kezdte az ünnepséget.  Az aktív Magyarországért felelős államtitkárság vezetőjeként Révész Máriusz államtitkár méltatta a fejlesztés jelentőségét. A projekt eredményeit Virányi Zsolt egyházkerületi műemléki tanácsos és Nagyné Szűcs Andrea csengersimai református lelkipásztor mutatta be és vezette végig a szobákon az érdeklődőket.

Fotók: Csuttkai Csaba