Rendszerüzenet

Megnyitotta kapuit a Református Kistemplom tornya

Hosszú várakozás után a Pünkösd előtti szombaton megnyitotta kapuit a nagyközönség számára Debrecen belvárosának egyik ékköve, a Református Kistemplom (Csonkatemplom) tornya. Fesztivállal ünnepeltük a jeles eseményt.


A közel 300 éve épített, mára bástyaszerű kiképzéssel átalakított toronyból csodálatos panoráma nyílik a cívisvárosra és környékére. Az 1727-ben megmagasított és tűzfigyelő szobával bővített torony tűzőr funkciójának elvesztése után kizárólag harangtoronyként üzemelt és nem volt látogatható.



A templom külső és belső felújítását követően most először nyílt lehetőség megcsodálni a többszáz éves falépcsőket és a középkori várak hangulatát idéző harangtornyot, a korhű berendezéssel ellátott tűzőr szobát, az 1931-ben készített, eredeti állapotában megmaradt óraszerkezetet és a semmi máshoz nem fogható kilátást a Csonkatemplom tetejéről.



A toronynyitás alkalmából május 27-én, szombaton fesztiválnapot rendeztek, melyen délelőttől kezdve színes programokkal, folyamatosan induló toronytúrákkal, vezetett templomtörténeti sétákkal, rézfúvós és orgonazenével, előadásokkal várták az érdeklődőket.



Délelőtt 10 órakor Zsoldos Tibor, a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkipásztora; Pósán László országgyűlési képviselő; Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő; Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület fejlesztési csoportvezetője és Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora mondott megnyitó beszédet, majd a Kharis Brass Rézfúvósegyüttes muzsikáját hallhattuk a toronyban.

Ezt követően Szakács György református lelkipásztor tartott előadást a kistemplomi orgona születéséről. Veress Dániel kultúrtörténész a Kistemplom építés- és gyülekezettörténetéről, míg P. Szalay Emőke muzeológus a Kistemplom kincseiről osztott meg velünk érdekes adalékokat.

Délben Sárosi Dániel orgonaművész, ifj. Barra Ákos hegedűművész és a Kharis Brass Rézfúvósegyüttes ajándékozott meg bennünket egy különleges zenei élménnyel. 

A Révész téren egész napos kézműves bazár, hagyományos ízek sátra kapott helyet, valamint izgalmas városi sétákra invitálták a látogatókat.

Fotók: Miskolczi János