Rendszerüzenet

Történelmi emlékhely lett Szabolcs református temploma

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye napja keretében ünnepélyesen avatták fel Szabolcson, a középkori református templom kertjében azt a sztélét, amely megörökíti a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntését, hogy Szabolcs honfoglaláskori földvára és XI. századi eredetű temploma történelmi emlékhely lett.

Az ünnepség május 20-án délelőtt ökumenikus istentisztelettel kezdődött. A 90. zsoltár eléneklése után Revák István görögkatolikus parókus imádsága következett, majd Takács János római katolikus plébános a Zsoltárok könyve 119,1-16 verseit olvasta fel. Dr. Fekete Károly püspök igehirdetéssel szolgált a Máté evangéliuma 22,36-40 alapján.

A püspök csodának nevezte, hogy – korukat és történetüket ismerve – megmaradt a fizikai lét oltalmazója, a földvár és a lelki élet bástyája, a templom. Hírmondó építmény mindkettő és együtt hatványozottan üzennek a mának.

Emlékeztette a jelenlevőket, hogy amikor 1092-ben László király ide hívatta össze a zsinatot, akkor megalkották a szertartásos és a hétköznapi élet rendelkezéseit, az isteni és az emberi törvény mércéjét, mert a király ismerte a kettős nagy parancsolat elválaszthatatlan rendjét és elvárását: Isten ügyének védelme érdekében megállapította a kegyesség és a tisztelet kötelmeit, az ember jövendőjéért pedig elengedhetetlennek tartotta a jóság és az igazságosság zsinórmértékét megállapítani.

„Ahogyan László király a Jézus kettős nagy parancsolatára nézett vissza, úgy nekünk is ezt kell tennünk ma, mert a törvény jézusi summája a keresztyén élet szabályozója. Általa Isten adott útmutatást az embernek, megmutatva, hogyan válhat az ember ösztönlényből erkölcsi lénnyé. Jézus kettős nagy parancsolata egy olyan életprogramot ad a keresztyén ember életére nézve, amelyről elmondhatjuk, hogy az az Isten- és emberszeretet Magna Charta-ja, amelynek a bibliai szeretetfogalom ad értelmet” – hangsúlyozta Fekete Károly.

Igemagyarázatát azzal zárta, hogy „Jézus kettős nagy parancsolata a szabolcsi kettős emlékhelynek a lelkiségét is meghatározza. A templom emlékeztessen minden itt élőt és ide látogatót: Szeresd az Urat, mert ’Ő a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban’. (Zsolt 46,2) A földvár pedig emlékeztessen minden itt élőt és ide látogatót: Szeresd felebarátodat, mert fenyegetett fizikai létünk oltalomra szorul! De ne feledjük: ’A Seregek Ura velünk van, Jákób Istene a mi várunk’. (Zsolt 46,8).”

A prédikáció után Veress Péter helyi református lelkipásztor adott hálát a megmaradásért és fohászkodott a település és népünk jövendőjéért.

A Vármegye napja ünnepi műsorral és díjak, elismerések átadásával folytatódott. Ünnepi beszédet mondott dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Az emlékhely avatásán Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke szólt az ünneplőkhöz.

A fotókat készítette: Csutkai Csaba