Rendszerüzenet

Egyházmegyei konfirmandus találkozó

A Debreceni Református Napok programsorozatában a tavalyi évhez hasonlóan most is kiemelkedő szerepet kapott a konfirmandus találkozó. Az egyházmegye idén konfirmáló fiataljai gyűltek össze május 19-én délután a Kollégiumban, ahol együtt énekelhettek, ismerkedhettek, előadást hallgathattak, beszélgethettek és játszhattak.


A rendezvény a Debreceni Református Kollégium Díszermében indult, közös dicsőítéssel, az Egyetemi Gyülekezet zenekarának vezetésével. Az éneklést és imádságot követően Hadházi Tamás esperes úr köszöntötte a zsúfolásig megtelt Díszterem konfirmandusait, majd röviden beszélt Krisztus mennybemenetelének jelentőségéről, és a hitbéli fejlődésre bátorította a rövidesen egyházunk tagjaivá váló fiatalokat.

Az alkalom fő témája az értékesség volt. Ki vagy mi értékes? Mitől lesz valami vagy valaki értékes? – Bozsoky Jonatán lelkipásztor előadása e kérdéseket járta körül. Az előadó interaktív módon, humoros példák segítségével mutatta meg a fiataloknak, hogy egy dolog értékének meghatározása mennyire szubjektív. Mi, emberek külső tényezők alapján ítéljük meg a dolgok és embertársaink értékét, ám Isten a lelkünk mélyére lát, és gyarlóságunk ellenére felfoghatatlanul értékesnek tart minket. A Mindenható számára olyan felbecsülhetetlenek vagyunk, hogy még saját tökéletes fiának életét is képes volt feláldozni. Jézus vére a lehető legdrágább fizetség, melyet értünk „fizetett ki” az Atya. Úgy érzem, amellett, hogy ez az üzenet mindenki számára esszenciális, a serdülőknek különösen fontos hangsúlyozni, hiszen kamaszkorban küzd az ember leginkább (ön)értékelési problémákkal.

A mély és elgondolkodtató előadás imádsággal és dicsőítéssel zárult. Ezután vetélkedő következett, amely keretében a konfirmandusok csapatokban tehették próbára bibliai és egyháztörténeti tudásukat. A jó hangulatú játékot Puzsár Előd, az Egyetemi gyülekezet tagjának bizonyságtétele követte, melynek fő üzenete az volt, hogy ha Isten már kiválasztott minket, akkor mi is válasszuk őt.

A lelki részt követően került sorra a Kollégium udvarán a konfirmandusok közötti ismerkedés, beszélgetés és sok vidám játék. A fiatalok véletlenszerűen összeállított csoportokban játszottak, így nemcsak a saját gyülekezetükben konfirmáló társaikat ismerhették meg, hanem más közösségekből is szerezhettek új barátokat. A program hangulatos közös vacsorával zárult.

Fontos, hogy a konfirmáció kezdet, nem pedig valaminek a vége. Ezt erősítette meg a konfirmandusokban a mostani találkozó jó hangulatú játékokkal, beszélgetésekkel, közös énekléssel, tanítással és imádsággal.

Írta: Fazakas Bertalan (DRKG, 10/d; a Nagyerdei Gyülekezet ifise)
Fotózta: Miskolczi János