Rendszerüzenet

Igehirdetés a zene nyelvén – Dalok Pál apostol levelei szerint az Egyetemi templomban

Gryllus Dániel és zenészbarátai: Szirtes Edina Mókus, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák megrendítően szép koncertje egyszerre nyújtott szakrális, zenei és irodalmi élményt 2023. május 18-án a Debreceni Református Napok közönségének. Az Egyetemi templom nagyszerű helyszínnek bizonyult: a kiváló akusztika, a professzionális technika, valamint a frissen renovált épület tágas és elegáns liturgikus tere hozzájárult az ihletett alkalomhoz.

„Hálás a szívünk azért, hogy Gryllus Dániel és kitűnő zenésztársai fellépésével, a Mennybemenetel ünnepén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt ez az 1942-ben felszentelt, 2022-re pályázati forrásból megújult templom. Szeretnénk, ha az épület mostantól kezdve olyan központtá válna, amely egymást kiegészítő módon lesz képes segíteni a református egyetemi missziót, valamint lehetőséget adni a magas színvonalú kultúra, a keresztyén szellemi kincsek rendszeres bemutatására” – köszöntötte a koncert hallgatóságát Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Megnyitójában arra emlékeztetett, hogy a Dalok Pál apostol levelei szerint először 32 éve szólalt meg Debrecenben, a Református Világtalálkozón. Gryllus Dániel szintén felidézte, hogy az 1991-es nagyrendezvény előtt nem sokkal, a rendszerváltás táján zenésítette meg azokat a költeményeket, amelyeket Sumonyi Zoltán páli levélszövegekre írt, Balassi-strófában. A megverselt leveleket nem a kanonikus rendben, hanem kronologikus sorban helyezték el, az apostol lelkületének pontos visszaadására törekedve.

Gryllus a dalokat Halmos Bélával duóban számtalanszor játszotta a Kárpát-medence különböző pontjain. Évtizedek múltán módosult a felállás, az eredeti hangzásvilág és a játékmód is. Az utóbbi időben, amiként a mostani koncerten is, Gryllus énekét és citerazenéjét Ferenczi György és bandájának szájharmonika-, kürt-, dob-, mandolin- és zongorajátéka, illetve Szirtes Edina Mókus brácsakísérete gazdagította sajátos muzikalitással.

A szentírási szövegek – a galatákhoz és thesszalonikaiakhoz, a korinthusiakhoz és a rómaiakhoz, valamint Filemonnak, Timóteusnak és Titusnak írott páli levélrészletek – kortárs költői parafrázisai, illetve a görögös, zsidós, törökös, arabos és magyaros dallamok egybeolvadása a blues-os, rockos zenei hangzással katartikus élményt jelentett a csütörtök esti koncert hallgatóságának. Ritkán tapasztalható mélységű lelki-spirituális utat járhattunk be, végigkövetve Pál életét, teológiájának, tanításainak alakulását. A kezdeti lelkesedéstől a rendszerező gondolkodásig, az ereje teljében lévő apostol térítő hevületétől egészen a saját szenvedésén és közelgő halálán töprengő, de megfutott pályáját az örökélet bizonyosságával lezárni készülő idős ember hitvallásáig. A koncert mindannyiunk szívéig ható, dallamokból építkező igehirdetéssé vált, a Biblia, az irodalom és a zene metszéspontjában feltárva a Szentháromság Isten végtelenségét. A záró könyörgés zsoltárparafrázisokból építkező páli imaszövegének refrénjét a zenészekkel együtt énekelte az Egyetemi templomot megtöltő, gyülekezetté formálódó közösség Krisztus mennybemenetelének ünnepén.

A II. Debreceni Református Napok rendezvényei pénteken és szombaton is folytatódnak. A programsorozat kiemelt eseménye lesz a május 20-i úrvacsorás istentisztelet, illetve számos kísérőprogram a Nagytemplom mögötti Emlékkertben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Dr. Fazakas Gergely

Fotók: Miskolczi János