Rendszerüzenet

Megújult kívül-belül templomuk, hálát adtak mindezért a bakonszegiek

„Hosszú, majdnem 20 éves zarándokút vezetett a mai napig, amikor hálát adunk a bakonszegi templom külső-belső felújításáért, ezért átérezzük a 84. zsoltár zarándokénekének töltését és megértjük, hogy miért is került ez az ige, a bennünket ide invitáló meghívóra” – fogalmazott Fekete Károly püspök a bakonszegi református templomban a május 14-i hálaadó istentiszteleten.

A püspök a zsoltáros egy különös képére hívta fel a figyelmünket: »Még a veréb is talál házat, és a fecske is fészket, ahová fiókáit helyezi oltáraidnál.« Mint mondta, így kell tennünk nekünk is! Otthonra kell találnunk az Úr házában!

„Ahogy a madár otthonra talál Isten házában, úgy az ember megfáradt lelke is hazatér, megnyugszik, megerősödik, megpihen Istennél. Ez a hely, az Isten népének közössége: lelki otthon, ahol Ő jelen van, és életadó forrássá válik mindenkinek, aki keresi Őt. A kegyelmes Isten hirdeti most nekünk, hogy akármilyen háttérből is jössz, akármit is éltél meg, tapasztaltál meg eddig földi zarándok utadat járva, Ő most itt van” – emelte ki Fekete Károly.

Hangsúlyozta, éppen ezért kellenek azok a helyek, ahol az Istennel való nagy találkozások és a belső átformálódások megtörténhetnek.

„Aki ebben a nagy találkozásban és belső átalakulásban részesül, annak az élete a zsoltárige centrumát képező hármas boldogmondásnak a védelme alá rendeződik”:

»Boldogok, akik házadban laknak, szüntelenül dicsérhetnek téged!

Boldog az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol.

Boldog az az ember, aki benned bízik!«

Az igehirdetést követően a hálaadáson résztvevő lelkészek fejezték ki jókívánságaikat, kértek áldást egy-egy igeverssel, majd a lelkészi énekkar szolgálatát hallhattuk.

A templom külső és belső megújulása mellett Gyenge Imre gondnok harminckét évnyi kitartó munkájáért is hálát adtunk. Matkóné Cseh Brigitta lelkipásztor asszony méltatta a nyugdíjba vonult gondnok áldozatos szolgálatát.

„Az összes kerítést otthon heggesztette össze, hogy dísze legyen a templomnak. A főbejárat padlózatát ő cserélte ki, az összes fizikailag megvalósítható munkát elvégezte a harangok kenésétől a gyomirtózásig. Még most is egyik kezében bottal, a másikkal permetezővel találjuk. A gyermekek az istentiszteleten mindig köré gyűlnek. Imre bácsi a tartóoszlop, az, aki közelében megnyugszik még a gyermek is” – fogalmazott.

A megindító szavak mellett verssel és orgonajátékkal kísért énekkel is köszöntötték Gyenge Imrét.

A lelkipásztor a közelmúltban végbement felújításokról is számot adott. Mint mondta, 20 éves álma vált valóra azzal, hogy megújulhatott a templom. Öt évig tartottak a munkálatok, de időben készültek el, hiszen jövőre nagy évfordulók következnek, amit már a szép környezetben ünnepelhetnek: „jövőre lesz ugyanis 240 éves a templomunk, 100 éves a harangunk, 85 éves az orgonánk és 20 éve kerültem bakonszegi szolgálati helyemre” – jelentette örömmel a lelkész asszony.

Az ismertető után ismét az ünneplés kapott helyett, a berettyóújfalui Diószegi Református Iskola tanulói versekkel, tanáraik pedig muzsikával készültek, majd Fekete Károly tiszántúli püspök, Vitányi István országgyűlési képviselő, Gara Péter polgármester és Bakóczi-Szűcs Imre köszöntéseinek adták át a szót.