Rendszerüzenet

Hálaadás Eperjeskén

Száznegyven éves templomának teljes külső-belső felújításáért adott hálát április 30-án az Eperjeskei Református Egyházközség.

A felújítás költségeinek fedezetét az az európai úniós turisztikai pályázat biztosította, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés nyújtott be a RO-HU program keretében. Az évekig tartó előkészítő munka után, 2021-ben kezdődött el a kivitelezés.

Kívül javították, glettelték, festették az épületet. Új nyílászárókra cserélték a régi ablakokat. Megoldották a vízelvezetést, elvégezték a bádogos munkákat. Belül is javítva lettek a falak és az eredeti színre festve, a régi aljzatot újra cserélték. A padokat felújították, festették. Az orgonát is tisztították, hangolták. A templom mellett megtörtént a térkövezés.

A megszépült, barátságos légkört árasztó eperjeskei templomot teljesen megtöltötte az ünneplő gyülekezet és örömmel hallgatta a gyülekezet énekkarának énekszámait Fábiánné Varga Éva lelkipásztor vezetésével.

Az igehirdetés szolgálatát dr. Fekete Károly püspök végezte a 90. zsoltár 16-17. verse alapján. A püspök rámutatott, hogy a zsoltáros három imádságos sóhajtása kifejezi a mi hálaadó istentiszteletünk fohászát is, mert könyörgünk az ember méltóságot adó tetteiért, az Isten jóindulatáért és kezeink maradandó alkotásaiért.

Az istentiszteleti részt Aros Lilla Kitti művészi citerajátéka választotta el az ünnepi közgyűléstől, amelyen Fábián Csaba üdvözölte a meghívott vendégeket és ismertette a felújítás folyamatát.



A gyülekezetet az egyházmegye nevében Koncz Imre esperes és Vincze Lajos egyházmegyei főgondnok köszöntötte. A projekt kialakulására tekintett vissza Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és Kiss András bizottsági elnök. A település nevében Pásztor Gábor polgármester szólt a jelenlévőkhöz, majd a gyülekezet köszönetét Halász Gáborné foglalta össze. A közgyűlést gazdagította Onder Sándor tanár szavalata és az iskolás gyermekek irodalmi összeállítása. Fábián Csaba lelkipásztor azzal bocsátotta el az ünneplőket, hogy visszavárja a felújított templom a gyülekezetet a zsoltáros szavának értelmében: „Jóságodról elmélkedünk templomodban.” (Zsolt 48,10)