Rendszerüzenet

A hit erejével a börtönben

A Tiszalöki Büntetésvégrehajtási Intézetben április 24-én különleges esemény részesei lehettek azok, akik az V. Agglomerációs Központ által szervezett ökumenikus istentiszteleten vehettek részt, ahol három történelmi egyház püspöke hirdette Isten igéjét az agglomerációba tartozó intézetek börtön lelkipásztorainak és a hitüket gyakorló fogvatartottaknak.

Szeidl Tamás bv. ezredes az V. Agglomerációs Központ parancsnokának köszöntő szavait követően Palánki Ferenc a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke az érkező Ferenc pápa üzenetével köszöntötte a jelenlévőket és kezdte meg az istentiszteletet: „Krisztus a jövőnk!” (Ef 3,18) Prédikációjában rámutatott, hogy Jézus Krisztus mindent meghaladó szeretete arról üzen, hogy Ő mégis szeret, annak ellenére, hogy milyenek is vagyunk mi emberek. Az Ő szeretete mindent meghaladó szeretet. Ennek a végtelen szabadságnak az örömét kívánja mindenki számára.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a János evangéliumának 20. fejezetéből Tamás képével folytatta a húsvéti történetet. „A Krisztus-csodából eddig kimaradtak reménye a Feltámadott hallótávon belülisége. Krisztus jön, újra és újra rajtakap hitetlenségen, ellene fogalmazott vádakon, mentegetőzéseken, hogy miért nem voltunk ott, ahol találkozhattunk volna Vele. Mi hozza el a fordulatot? Az, amikor Jézus eljön és megáll a középen, amikor ő kerül a centrumba, amikor ő köré rendeződnek a dolgok, amikor hozzá képest tudom meghatározni a önmagamat, a terveimet, a viszonyaimat, amikor semmilyen más törvényszerűség, akadály, tárgy, fal, zárt ajtó és bezárt sors nem állhatja útját, mert Ő középre kerül. Innentől fordul át a Tamás története is kételkedés történetből bizonyosságtörténetbe, és kételyek hangoztatásából hitvallásmondásba.” A feltámadott Jézusnak húsvét után nem volt akadály a bezárt ajtó. Ő más természettel, más fizikai adottságokkal ruháztatott fel. Ennek a  példájaként azzal zárta ünnepi igehirdetését: „Nincs olyan zárka vagy hely, ahol Ővele, a Feltámadottal ne lehetne találkozni, csak kerüljön Ő az életünk középpontjába.”

A hitmélyítő istentiszteleten Szocska Ábel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye megyéspüspöke a Mi Atyánk… imádságról tanított.

Az alkalom végén a három püspök megáldotta a gyülekezetet és Isten áldását kérte a jelenlévőkre, szeretteikre, életükre.

Végezetül az ünnepi istentiszteletnek otthont adó intézet osztályvezető intézeti lelkésze, Darvas Szilárd a Máté evangéliuma 28. részének 19-20. verseivel köszönte meg a püspökök szolgálatát, bíztatva mindenkit: „Menjetek el és tegyetek tanítvánnyá minden népet…és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”