Rendszerüzenet

Lelkészbeiktatás Martfűn, Törökszentmiklóson és Kenderesen

Az elmúlt hétvége lelkészbeiktatásokról szólt több nagykunsági református egyházközségnél. Fekete Károly elmondta, püspöksége alatt még nem is állt elő olyan helyzet, hogy egy hétvége alatt egy egyházmegyében három lelkészt iktattak volna be.

Április 15-én, szombaton délelőtt ugyanis Tóth Lászlót iktatták be Martfűn, vasárnap, április 16-án délelőtt a Törökszentmiklósi Református Egyházközségben tartottak ünnepi istentiszteletet, ahol Kupai-Szabó Kornél lelkipásztort köszöntötték új lelkipásztorként, délután pedig a Kenderesi Református Egyházközség örülhetett új pásztorának, Répási Istvánnak.

„Ha a gyülekezet és lelkész együtt örül, az Isten áldásának jele”

Április 15-én 10 órától került sor Tóth László lelkipásztor ünnepélyes beiktatására a Martfűi Református Egyházközségben. Az ünnepi alkalmat dr. Fekete Károly püspök igehirdetése nyitotta.

A püspök Pál apostol Efézusiakhoz írt levelének 6. részét magyarázta, mely arra tanít bennünket, hogy az üdvösség sisakjával és lélek kardjával, a hit pajzsával, az igazság páncéljával tudunk helyt állni az ördög cselvetéseivel szemben.

A püspök hangsúlyozta, hogy a lelkipásztort választó gyülekezetet, és a beiktatásra került lelkipásztort az Isten fegyverzetének felöltözésére biztatja az apostol.

„De ahhoz, hogy Isten fegyverzetét át tudjuk venni, ahhoz előbb lefegyverzés kell, vagyis hogy kiengedjük a kezünkből és legfőképpen a szívünkből mindazt, ami a jó fegyverek helyét elfoglalja és a gonoszság fegyvereivé válhat. Ehhez a fegyverletételhez nagy erő kell, ezért biztat bennünket az apostol, hogy: „erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében” – mondta.

Hozzátette, ez egy olyan küldetés, a gyülekezet és pásztora részére, ami helyszíntől függetlenül igaz, mert akkor tudunk erősíteni másokat, ha nem erőből, izomból, erőszakból, hanem az Isten Lelkének erejével tudunk élni és szolgálni a világban.

„Nekünk az igazi harcunk nem egymással van, nem országokkal van, nem fegyvernemekkel van, hanem a gonosz erőivel van” – emelte ki.

Az örömhír viszont az, hogy a keresztyén ember a harcban nem védtelen. Pál apostol azt üzeni, hogy emberi fegyverkezés helyett erősödésre, lelkünk feltöltésére van szükség – ezért érdemes gyülekezetbe járni, és ennek a munkása kell legyen minden lelkipásztor – mutatott rá Fekete Károly.

Sonkád egykori református lelkészét Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese iktatta be tisztségébe. A beiktatás emelkedett pillanatait a jelenlévő lelkészek bátorító, megerősítő igei áldásai, és a lelkipásztor kislányának szavalata koronázta meg, aki a Milyen legyen a lelkipásztor? című verssel ajándékozta meg édesapját.

A beiktatott lelkipásztor igehirdetésének textusát a thesszalonikaiakhoz írt első páli levélből vette, amely a beiktatás meghívóján is ott állt: „Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra”.

Mint mondta, imádkozva kell hálát adnunk, hogy Martfű központjában két templom is áll, amely nemcsak a város nagyságát hirdeti, hanem legfőképpen az Istenét.

„A beiktatás mindig a hálaadásról szól, ez a mai nap is szóljon erről a háláról, melynek során megköszöni a gyülekezet az Úrnak, hogy egymásra találnak a lelkek, a lelkipásztor hálás Istennek a gyülekezetért és a gyülekezet hálás a lelkipásztorért, hogy folytatódhat az épülés. Hálát adok, hogy én lehetek az, aki itt szolgál. Ha a gyülekezet és lelkész együtt örül, az Isten áldásának jele – fogalmazott Tóth László.



„Menjetek el és tegyetek tanítványokká minden népeket!” – ez a missziói parancs!

„Keresztelő János ideje óta örök nagy nehézsége az evangélium hirdetésének, hogy mi mindig az Urat várnánk, de közben szolgákkal, elhívott emberekkel, az Isten küldötteivel találkozunk. A kereső ember az Urat várja, az eljövendő Urat, s közben papokat lát maga körül” – Fekete Károly hirdetett igét Kupai-Szabó Kornél beiktatásának ünnepi istentiszteletén is Törökszentmiklóson. A püspök Márk evangéliuma első részének 6-11. versét olvasta és magyarázta.

Mint mondta, Istennek tetszett az a gondolat, hogy a hozzá vezető út embereken keresztül történjen. Az Istennek tetszett az, hogy a szolgákban is felfedezhetővé teszi önmagát, Fiát, a Szentlelket, meg lehet látni magát Krisztust a szolgákon keresztül.

„Nem csak beiktatások alkalmával fontos a kérdés, hogy tudunk-e olyan evangéliumhirdetők lenni, akik hasonlítanak Jézus Krisztust hirdető első keresztyén kollégánkra, Keresztelő Jánosra. Mert Keresztelő János olyan egyszerűen és tisztán élt, hogy nem eltakarta az Urat, hanem rá tudott mutatni és naggyá tette őt: »utánam jön az, aki nálamnál erősebb«” – vallotta.

Az igehirdetést követően a lelkészt Koncz Tibor esperes iktatta be, majd a jelenlévő lelkészek az Úr asztalánál kértek áldást Kupai-Szabó Kornél szolgálatára.

A lelkész a Római levél 12. részének verseit ajánlotta gyülekezete figyelmébe.

„A felolvasott ige röviden arról beszél, hogy az egyház az emberi testhez hasonlóan sok részből áll, s ebben az egyházban mindenki tálentumának, kompetenciájának megfelelően megtalálhatja azt a területet, ahol Istennek hasznos munkatársa lehet, mert egyedül nem megy” – hangsúlyozta.

Mint mondta lelkipásztor végzettségű feleségével együtt szeretnének jó szolgái lenni mindannak a tevékenységnek, ami Törökszentmiklóson református színekben történik.

„Nem nekünk kell kitalálnunk a feladatunkat, a missziónk lényegét, hiszen a Biblia megfogalmazza számunkra: >Menjetek el és tegyetek tanítványokká minden népeket! < – ez a missziói parancs” – mutatott rá, ezt szeretnék tolmácsolni a törökszentmiklósi emberek felé.



Kettős ünnep: megszépült templom és új lelkész Kenderesen

Nem csupán új lelkészüket, Répási Istvánt köszöntötte a kenderesi gyülekezet vasárnap délután, de egyúttal azt is ünnepelte, hogy teljes pompájában tündököl református templomuk.

Pál apostol korinthusiakhoz írt második levelének néhány sorával indította el útjára a beiktatás előtt álló lelkipásztort Fekete Károly püspök.

Mint mondta, a megbékéltetés és a kegyelem – ez a két kulcsszó indíthatja el a kenderesi gyülekezetet a további lelki építkezés útjára.

„A külső építkezés után nagyon nagy szükség lesz a belső építkezésre, hogy a gyülekezet tagjaiban történjen meg az a belső épülés, fejlődés, ami miatt érdemes keresztyén embernek lenni. Éppen ebből a kettőből, a megbékélésből és a kegyelemből van hiány, ezek kerültek pellengérre, mert a háborús helyzet kiiktatta mindkettőt” – emelte ki.

Hangsúlyozta, az a kiindulópont, hogy Isten Jézus Krisztusban már megbékéltette magával ezt a világot. Isten éppen a húsvéti eseményen keresztül megbocsájtott nekünk, Jézus Krisztus élete árán egyenlítette ki adóslevelünket.

„A ma lelkipásztorának az a nagy feladata, hogy hirdesse, megtörtént az adósságrendezés, be kell mutatnunk, hogy hogyan kell a kegyelemből élni, Krisztus áldozatának örülni. A megújult Isten háza jó emlékeztető erre” – emelte ki Fekete Károly, hiszen Isten megbékélésének a jele a megújult kenderesi ősi hajlék.

A már beiktatott Répási István igehirdetésének alapigéjéül Ezékiel próféta 34. fejezetéből olvasta Isten igéjét.

„Ez egy magas helyre épített templom, de nem lehet olyan magasság az életünkben, ami miatt elbizakodhatnánk és ne Istennek tulajdoníthatnánk azt, ha valamit elértünk és nem lehet olyan mélység az életünkben, ahonnan föl ne lehetne állni, és föl ne lehetne emelkedni, mert az Isten hordoz minket magasságokban és mélységekben is” – fogalmazott.

Ígérte, egy nyitott, befogadó közösséget fog építeni lépésről lépésre haladva, ehhez azonban a gyülekezet és a presbitérium segítségére is szüksége lesz. Hangsúlyozta, ki kell lépni a templom falai közül, s már el is kezdte a látogatásokat Kenderesen. Hozzátette: a gyermekeket és fiatalokat is szeretné jobban bevonni a közösségbe. Folyamatban van a munka – hangsúlyozta, s ezt mi sem bizonyította jobban, hogy a lelkipásztort szolgatársai, az egyházi és világi vezetők mellett helyi gyermekek és ifjak is meglepték, zenés-verses-táncos műsorukkal csaltak mosolyt arcára az ünnepeltnek és a templomot teljesen megtöltő gyülekezet egészének ezen a különleges napon.

Fotók: Szabó Ferenc/ https://www.facebook.com/herczegzsolt.mezotur



Az Európa Rádió interjút készített a három lelkésszel, itt tudják meghallgatni: 
https://ttre.hu/media-kozpont/album/753/lelkeszbeiktatas-interju-kupai-szabo-kornellal
https://ttre.hu/media-kozpont/album/754/lelkeszbeiktatas-interju-toth-laszloval
https://ttre.hu/media-kozpont/album/755/lelkeszbeiktatas-interju-repasi-istvannal