Rendszerüzenet

Pro Urbe díjat kapott Püski Lajos

1693-ban ezen a napon kapott szabad királyi városi rangot Debrecen I. Lipót császártól és királytól. Ebből az alkalomból minden évben április 11-én kitüntető címeket adományoz a városi közgyűlés. Idén is a Kölcsey Központban tartotta ünnepi ülését a testület.

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Pro Urbe díjjal ismerték el idén Püski Lajos tevékenységét is.



Püski Lajos 1990-től a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség vezető lelkésze. Aktívan vesz részt korosztályokhoz kötődő ifjúsági csoportok, bibliakörök, 300 fős, több generációs gyülekezeti nagytáborok, az összetartozás napja, hajléktalanok étkeztetése, lelki segítségnyújtás, kulturális programok szervezésében. Vezetésével a gyülekezet presbitériuma – a bibliai küldetésnek megfelelően – a 2010-es évek közepétől kezdte el egy új közösség, az úrréti gyülekezet plántálását, szervezését.


Az új gyülekezet indulásához a nagyerdei gyülekezet tapasztalatot, tagjai sorából segítőket és anyagi támogatást biztosít a mai napig. A nagyerdei közösségépítési modellről szól Püski Lajos az Érdeklődéstől elköteleződésig című, missziói és gyülekezetépítési – Magyarországon hiánypótló – könyve. A közösségépítésről határon innen és túl több mint száz előadást tartott. Két éve a Tiszántúli Református Egyházkerület megválasztotta lelkészi főjegyzőjének. Ezen missziói tapasztalatait hasznosítja immár püspökhelyettesi szolgálataiban is. Püski Lajos munkássága mintaként szolgál az egymást segítő közösségek létrehozására, fenntartására, bővítésére.

A Médiacentrum Debrecen kisfilmjét a díjazottról itt tudják megnézni: https://dehir.hu/videogaleria/pro-urbe-dijas-puski-lajos

Az Európa Rádió interjúját a díjazottal itt hallgathatják meg: