Rendszerüzenet

Bolondulásig szeretni Krisztust: beiktatták Hidi László lelkipásztort

A Petneházi Református Egyházközség templomában április 1-jén, szombaton délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak, ahol Hidi László lelkipásztort beiktatták lelkészi tisztébe.


Fekete Károly tiszántúli püspök ebből az alkalomból egy olyan igeverssel ajándékozta meg a gyülekezetet, ami minden petneházinak ismerős lehet. A Jelenések könyve 2. részének 10. versét olvasta, amely a petneházi templom mennyezetén is olvasható.

Mint mondta, ez az ige arculatot, sajátosságot, irányultságot akar mutatni nekünk, követelményt támasztó mondat mindannyiunkra nézve.

„Amikor Jézus Krisztus megszólal, hogy benned több van, akkor ő ki is tudja hozni azt a többet. Mikor mondjuk ki, ha nem a beiktatáskor, hogy az ifjú lelkipásztor és a petneházi gyülekezet közösségi életével kapcsolatban nemcsak nekünk vannak elvárásaink, hanem még fontosabb ezeknél, hogy a mi Urunknak is van elvárása” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a gyülekezetnek követelményeket támasztó közösségnek kell lennie.

Hangsúlyozta, a „Légy hű mindhalálig!” követelménye azt jelenti, tartsunk ki a Krisztus evangéliumára alapozott hitben, amíg csak élünk. Ez ugyanis egyformán feladata a lelkipásztornak és a gyülekezetnek is.

„Templomotok mennyezete hordozza ezt az igét, de ti ne elégedjetek meg azzal, hogy a fejetek fölött van, hanem kerüljön be a szívetekbe, mint vezérige, és vágyjatok arra, hogy a fejetek fölötti igében levő, Istentől megígért jutalom a fejetekre kerüljön, hiszen Isten jutalma az örök élet koronája. Legyen ez az igehirdető lelkipásztor és a gyülekezet célja. Ne feledjétek, tartozzatok mindvégig Krisztushoz, mindannyiunk megváltójához” – fogalmazott a püspök.

A lelkipásztort Gaál Sándor esperes iktatta be, majd a palástos lelkipásztorok kívántak áldást szolgálatára. Ezt követte a Petneházi Református Énekkar és a Laskodi Református Gyülekezet köszöntése, akik egy új palásttal ajándékozták meg lelkipásztorukat.

A már beiktatott lelkipásztor Pál apostol Korinthusiakhoz írt 1. levele 4. részének 10. versét olvasta. Azt hangsúlyozta, hogy az április elsejei beiktatásra nem véletlenül választotta „a bolondok vagyunk Krisztusért…” (1Kor 4,10) igét, mert közös hitvallásukat akarta ezzel is jelezni.

„Akit senki sem tudott még eltántorítani, akiből semmivel sem lehet kiölni az Isten iránt fellobbanó első szeretetet, azon előbb-utóbb megjelenik a bélyeg: Krisztus bolondja. Krisztus az emberek szemében szánnivaló bolonddá lett, hogy megmutassa számunkra az egyetlen ésszerű utat. A világ szemében bolondok vagyunk, mert mi nem csak erre az életre rendezkedtünk be” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a palást emlékeztetni fogja arra a felismerésre, hogy „bolond Krisztusért” Petneházán és Laskodon, és emlékeztetni fogja arra a felelősségre is, hogy a rábízott emberek között előálljak alkalmas és alkalmatlan időben egyaránt egy kérdéssel: „Te kinek a bolondja vagy?”

A nyilvános egyházközségi közgyűlésen Fekete Károly tiszántúli püspök; Nyeste Ferenc, a Nyírségi Református Egyházmegye főgondnoka; Jene István, a Petneházi Református Egyházközség főgondnoka; Bardi Jánosné, a Lakodi Református Egyházközség főgondnoka; Kovács Sándor országgyűlési képviselő; Gazdag-Tar Gizella, Petneháza polgármestere; Pallay Ferenc Péter, Laskod polgármestere és Petróczyné Nagy Nikoletta intézményvezető köszöntőit hallhattuk.