Rendszerüzenet

„Nem az a fontos, hogy mit várunk, hanem az, hogy kit”

A béke és az összefogás mellett a Színházi Olimpia áll majd a városi keresztút középpontjában. Az esemény részleteiről 2023. március 27-én sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

A virágvasárnap jeles alkalom arra, hogy újra megmutassuk, hogy Debrecen, az egyházak és a város polgárai az összefogás jegyében készülnek a húsvétra. Debrecen számára a vallás, a hit, az egyházak időtálló intézmények, amely egy soha nem múló kapcsolatot jelent – fogalmazott Papp László polgármester. Felidézte, a város és az egyházak 2012-ben szervezték meg először a közös ünneplést, 2017-től pedig ez a program városi keresztúttá vált, amely valamennyi egyházi szervezetet és jelentős részben a cívisváros polgárait is megszólítja.



Mint mondta, a városi keresztútnak több aktualitása is van túl azon, hogy a kereszténység egyik legszebb ünnepére való felkészülés jegyében zajlik majd, a béke üzenetének pedig nagyon hangsúlyosnak kell lennie. Kiemelte, a szakrális esemény lebonyolításában a Színházi Olimpia is szerepet játszik majd, ugyanis a nemzetközi színházi rendezvény keretein belül magyar városok – Budapest, Miskolc, Győr és Veszprém – színművészei is szerepet vállalnak a városi keresztút egy-egy stációjánál.

– Ilyen jellegű összefogás nem nagyon van máshol az országban. Ez valóban meg tudja mutatni Debrecen egyediségét és, hogy a vallás, a hit a 21. században is a mindennapjaink nagyon fontos része – húzta alá a városvezető.



Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke arról beszélt, hogy a keresztút tulajdonképpen a megújulás, az emberi lélek felemelkedése, amikor pedig Debrecenben összefognak a hívek és nem hívek, kifejezzük azt, hogy a keresztény kultúrát szeretnénk megőrizni.



Püski Lajos, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője felhívta a figyelmet arra, hogy az adventhez hasonlóan a húsvéti ünnepkört is egy várakozás előzi meg és nem az a fontos, hogy mit várunk, hanem az, hogy kit.

– Az egyházaink életében a virágvasárnap különleges esemény. A húsvétot megelőző negyvennapos böjt alatt tudatosítjuk magunkban a bűnbánatunkat, önmagunkat tisztítjuk meg. A nagyhéten viszont már nem magunkra kell figyelnünk, hanem az üdvözítő úr Jézus Krisztusra – jelentette ki Terdik János, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorális helynöke.



Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője a Színházi Olimpiához kapcsolódva elmondta, hogy az eseménysorozatnak egy szakrális vonala is van, hiszen az olimpia passióelőadásokkal indul.



Pál István őrnagy, a Debrecen Helyőrségi Zenekar karmestere a béke fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, katona és civil együtt legyen békében. Végezetül Sajtos Szilárd alezredes, kiemelt tábori lelkész úgy fogalmazott, az a céljuk, hogy a zene hangjain, a művészet húrjain és az ige szavain keresztül valami csodálatos módon összehozzák az embereket.