Rendszerüzenet

Molnár Mária misszionárius mártírhalálának 80. évfordulójára emlékezünk

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem „Missio et Oikodome” Intézete és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Missziói Bizottsága konferenciát rendez és missziói napokat tart 2023. március 25-én szombaton és 26-án vasárnap abból az alkalomból, hogy ebben az évben emlékezünk meg Molnár Mária misszionárius mártírhalálának 80. évfordulójáról.


Molnár Mária (1886-1943) református diakonissza, ápolónő volt, aki 1927 és 1943 között a Csendes-óceáni Mánusz és Pitilu szigeteken ( ma: Pápua Új-Guinea)  végzett egészségügyi és hittérítői szolgálatot a német Liebenzelli Missziós Társaság misszionáriusaként. A második világháború alatt is szolgálati helyén maradt majd japán fogságba esett és 1943 március 16-án kivégezték. A halálig kitartó hűséges szolgálata már életében és azóta is sokakat inspirált arra, hogy egyházi szolgálatot vállaljanak és Jézus Krisztus példáját kövessék hitükben és életükben.  A konferencián református, római katolikus és baptista lelkipásztorok, teológiai tanárok, valamint történészek és geográfusok tartanak előadást magyar misszionáriusok ázsiai és afrikai szolgálatairól, többek mellett Cseszkó Gyula református orvos-misszionáriusról ( a DEAC egykori futballistájáról, aki a Holland Kelet-Indiákon halt mártírhalált, a Mozambikban folytatott római katolikus missziói munkáról, Füredi Kamilla baptista misszionárius afrikai szolgálatáról. A konferencia betekintést nyújt a magyar egyházi élet alig ismert területére: a 20. századi és mai misszionáriusok munkájába.  

Az évfordulóra emlékező missziói napok négy rendezvényből állnak:

  1. Ökumenikus missziótörténeti konferencia

Időpont: 2023. március 25. szombat 10.00 – 16.45 h-ig

Helyszín: A Debreceni Református Kollégium Díszterme (Debrecen, Kálvin tér 16.)

Program: https://drhe.hu/2023/03/20/molnar-maria-emlekkonferencia-egyetemunkon/

  1. Nyilvános előadás és filmvetítés

Időpont: 2023. március 25. szombat 17.00 – 19.00

Helyszín:  A Debreceni Református Kollégium Díszterme

17.00:  Cséke Zsolt: Miszisz Doktor – Molnár Mária magyar misszionárius a kannibálok szigetén című filmjének vetítése, a rendező bevezető szavaival

  1. Istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban

Időpont: 2023. március 26. vasárnap, 10.00 h

Helyszín: Református Nagytemplom, Debrecen, Kossuth Lajos tér 1.  

Igét hirdet Dr. Simon Herrmann lelkész, a Molnár Máriát egykor szolgálatba kiküldő Liebenzelli Misszió teológiai főiskolájának tudományos munkatársa, aki maga is szolgált misszionáriusként  Mánusz szigetén. Az igehirdetés angol nyelvű, magyar fordítással.

Kapcsolattartó: Oláh István református lelkész

  1. A Molnár Mária szolgálatát bemutató kiállítás megnyitása

Időpont: 2023. március 26. vasárnap. 11.00 h.

A kiállítást megnyitja Derencsényi Zsuzsanna református diakonissza

A Molnár Mária Külmissziói Alapítványt bemutatja Török András református lelkész, kuratóriumi elnök.