Rendszerüzenet

Ötvenéves a Leuenbergi Konkordia, konferenciával ünnepeljük Debrecenben!

A Leuenbergi Konkordia aláírásának 50. évfordulója alkalmából az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) jubileumi rendezvénysorozatot tervez. Ennek keretében 2023. március 9–11. között a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen ad otthont a jubileumi év kiemelt eseményének, az „Együtt egyházzá lenni” elnevezésű konferenciának.

Az „Együtt egyházzá lenni” nemzetközi tudományos konferencia 2023. március 9-én, 18:00-kor nyilvános, ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét.

1973. március 9-17. között a Basel melletti leuenbergi konferenciaközpontban összegyűlt evangélikus, református, valamint egyes lutheránus és református gyülekezetek által létrehozott úgynevezett „egyesült” egyházak képviselői és teológusai együtt kötelezték el magukat a „közös bizonyságtétel és közös szolgálat” mellett annak alapján, hogy eljutottak az evangélium közös értelmezésére, Jézus Krisztus egyedül üdvözítő munkájának közös megvallására, és így „szószéki és úrvacsorai közösséget” vállalhatnak egymással. A dokumentum a Protestáns Egyházak Európai Közösségének alapító irata is, amelynek 94 tagegyháza napjainkban körülbelül ötvenmillió keresztyént képvisel. A Leuenbergi Konkordia lényegében megváltoztatta és mai napig meghatározza az ökumenéről való gondolkodásunkat.

A megnyitó ünnepségen részt vesz:
• Fekete Károly, a vendéglátó egyházkerület püspöke
• Baráth Béla, a házigazda Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora
• Papp László, Debrecen város polgármestere
• Miriam Rose, a GEKE elnökségének képviseletében

Időpont: 2023. március 9., 18:00
Helyszín: A Debreceni Református Kollégium Díszterme, 4026 Debrecen, Kálvin tér 16.
Bővebb információ és program: lk50.reformatus.hu