Rendszerüzenet

A gluténérzékenyekre is gondolt a Magyarok Kenyere Alapítvány

Százötven kilogramm gluténmentes lisztet adományozott a Magyarok Kenyere Alapítvány a Kelet-Magyarországi Református Gyermekvédelmi Központnak. A lisztből mintegy 30 cöliákiában érintett gyermek részesül. Az Alapítvány és a Központ kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza. A Magyarok Kenyere Programban azonban a tavalyi év újításaként jelent meg a gluténmentes termékek adományozása is. A részletekről Horváth Vivient, a Magyarok Kenyere Alapítvány ügyvezetőjét kérdezte Buzás Bori, az Európa Rádió munkatársa.

A Magyarok Kenyere alapvetően egy búzagyűjtő kezdeményezés volt – magyarázta Horváth Vivien ügyvezető. Megyei gyűjtésként indult, akkoriban évi 10 tonna búzát sikerült összegyűjteniük, amit helyi malom őrölt meg és a rászorulók étkeztetésére fordítottak. Ebből a megyei programból lett országos a Nemzeti Agrárkamara bekapcsolódódásával.

Mint mondta, eljutottak odáig, hogy mostmár ezer tonna búzát tudnak évente összegyűjteni. 2020-2022 között a MAGOSZ becsatlakozásával pedig átlépték az országhatárokat.

Hangsúlyozta: már nem csak búzával és gabonával foglalkoznak, de vetőmag szállítmányokat is indítanak, illetve 2022-ben elindult a gluténmentes programjuk. Ezzel párhuzamosan pedig elindítottak a minőségtudatos fejlődés érdekében gluténmentes kenyér- és pékáru versenyüket is.

Az ügyvezető elárulta, mostmár olyan nagymértékű adományt fogadnak, amit egymaguk nem tudnának célirányosan eljuttatni a rászorulókhoz, ezért munkájukat intézmények, szeretetotthonok, adományozó szervezetek segítik.

Miklósi Erzsébet, a Kelet-Magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ vezetője ismertette, központjukba 150 kilogramm liszt érkezett, amiből harminc gyermek részesül.

Mint mondta, a Kelet-Magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ négy éve működik együtt a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal, 2022-ben hálájukat úgy fejezték ki feléjük, hogy karácsonyi ünnepségükön az ügyvezető asszonynak átadták az Év vezetője díjat.

Kiemelte, negyedévente tudják támogatni azokat a családokat, akiknél ételérzékenység van jelen, a családok jelzik mennyi plusz kiadásuk keletkezett, amit pénzbeli kompenzálással segítenek.

A teljes beszélgetést itt tudják meghallgatni: