Rendszerüzenet

Megérkezett a Betlehemi Születés Templomának örökmécseséről meggyújtott láng Debrecenbe

Betlehem város Születés-templomának örökmécseséről gyújtották meg azt a lángot, amit 2003 óta a 43. Főnix Cserkészcsapat tagjai hoznak el Bécsből speciális mécsesben. Ez idén sem történt másként.

A Jézus születésének helyéről érkezett láng fogadása idén összefonódott az Ady Endre Gimnázium épülete területén feltárt ferences kolostor alapításának 700. évfordulójával, erre emlékezve egy molinót is lelepleztek egy rövid műsor keretében.

Dobránszky Sándor, a Debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója a láng fogadásakor úgy fogalmazott, már a kezdetek kezdetén érezte, hogy az Ady Endre Gimnázium más, mint a debreceni iskolák: talán több a lélek, több a szeretet náluk.

„Tavasz során, amikor elindultak a régészeti feltárások, illetve néhány hete, amikor a régészek beszámoltak a kolostor feltárásáról, akkor tudatosult bennünk, hogy milyen különleges is ez a hely, s lehet, hogy a hely szelleme az, ami befolyásol bennünket is” – mondta az igazgató.

Hangsúlyozta, nagyon örül neki, hogy egy olyan telken áll az intézmény, ami már 700 évvel ezelőtt is a tudás és az emberség bástyája volt.

Tóth Sándor baptista lelkipásztor elárulta, ez a láng indította el anno Krisztus felé őt magát is és találta meg benne az örök élet reménységét és a szeretet.

„Hirdetem nektek is a nagy örömöt: üdvözítő született ma nekünk, szülessen meg a szívünkben is és tapasztaljátok meg ti is mindannyian azt a reménységet, amelyet senki el nem vehet tőletek” – fogalmazott.

Sipos Barnabás, a debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa arról beszélt, hogy ha fizikálisan nem is tudunk a Szentföldön lenni, ez az apró betlehemi láng közvetítheti felénk azt a kegyelmet, amit az ott szolgálók, élők érezhetnek.

„Amikor hazavisszük a lángot, gondoljunk arra, hogy az Úrjézus is egy piciny gyermekként érkezett hozzánk és ez a piciny gyermek az emberek megváltása lett” – hangsúlyozta.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája az igazgatóhoz hasonlóan azt emelte ki, hogy az iskola különlegességét a hely szellemének köszönheti.

„Szeretném felhívni a figyelmet azokra a jólelkű ferences atyákra, akik sok száz évvel ezelőtt ugyanezen a helyen énekeltek, táncoltak, összeér a múlt a régi korokban élt emberek hite a mostani emberek istenkeresésével. Vigyük ezt az üzenetet tovább, hogy végigvonul az Istenkereső embereken a derű minden háborús körülmények közepette is, hiszen itt van közöttünk Krisztus!”

„Nagyon fontos, hogy egy helynek legyen szelleme, de még fontosabb, hogy legyen lelke, a spiritus loci még magasabbra tekint, mint a genius loci” – mutatott rá Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Emlékeztetett: a gyertya ki fog múlni, de a szívünkben ott lehet a léleknek az a lángja, amit a művészetek sok eszközének segítségével életben lehet tartani.

„Tartsátok ébren a lángot a művészet segítségével!” – szólította fel a jelenlevőket.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke egy irodalmi alkotáson keresztül ábrázolta a karácsony valódi lelkiségét.

„Ebben az évben legyetek ti a karácsony, vigyetek ti is mindenkinek karácsonyt, adjatok az értékekből, amiket hordoztok magatokban, a jóságotokból mindazt, amit megértettetek, felfogtatok Istenből. Az igazi művész szerintem az, aki nem magából írja, rajzolja, mondja ki azt, ami benne van, hanem azt, amit Istenből megértett” – magyarázta a megyéspüspök.