Rendszerüzenet

Már mind a négy gyertya ég Debrecen adventi koszorúján

Hét világi és egyházi kórus, összesen 300 énekes, valamint Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész részvételével rendezték meg a negyedik adventi gyertyagyújtás ünnepét a Debreceni Református Nagytemplomban.

Hallhattuk Fekete Károlynak, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének orgonajátékát, valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus megyéspüspöke, Palánki Ferenc képmeditációját.

Az alpolgármester ünnepi beszédében elmondta, karácsonykor az emberiség történelmének legfontosabb születésnapját üljük meg, hiszen a Megváltó születésével új fejezet kezdődött.

„Ezen a napon Jézus mellett egy érték, egy eszme is megszületett, ami a keresztény nyugati világ alapja lett” – mondta Puskás István.

A negyedik gyertya szimbólumával kapcsolatban pedig így fogalmazott: „Mit sem ér a terített asztal, a feldíszített karácsonyfa, a sok ajándék, ha nem lakozik benne szeretet. De mit sem ér a szeretet, ha nem gyakoroljuk az év többi napján” – emelte ki az alpolgármester.

Oláh István, a Debreceni Református Nagytemplom elnök-lelkipásztora arról beszélt, hogy a legfontosabb értékeink pénzzel nem vásárolhatók meg.

„Mert a karácsonyt nem mi hozzuk létre, hanem a karácsony ünnepe ajándék, amely nem függ össze a pénzügyi lehetőségekkel, az életkörülményeinkkel. A karácsony egy dolgon múlik: Jézus Krisztus jelenlétén. Lehet most is, még ilyen körülmények között is békesség otthonunkban, mert ahol Jézus ott van, ott békesség honol” – hangsúlyozta.

Dr. Szarka Gergely, a Debreceni Görögkatolikus Főszékesegyház parókusa úgy fogalmazott, Mária Istenben való rendíthetetlen hitéről tett tanúbizonyságot, amikor nyolchónapos és három hetes várandósságának idején elindult Betlehembe, elfogadva Isten akaratát: mindegy milyen körülmények között, a lényeg, hogy világra jöjjön a gyermek.

„Legyen meg az Úristen akarata – ez az, amit mindenki figyelmébe ajánlok, hiszen csak Istenben bízva jöhet el az igazi békés karácsony” – emelte ki a parókus.

A két egyházi vezető, valamint Oláh István, a házigazda Debrecen-Nagytemplomi Református Nagytemplom lelkésze Puskás Istvánnal együtt gyújtotta meg a negyedik, a szeretetet jelképező gyertyát az adventi koszorún.  A betlehemi lángot a hagyományokhoz híven bárki elvihette otthonába.