Rendszerüzenet

Meggyújtották az öröm lángját is Debrecen adventi koszorúján

A harmadik adventi vasárnapon Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke, Komlósi Sándor, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora és Zsuffa Tünde író mondták el ünnepi gondolataikat és gyújtották meg az öröm gyertyáját a Debreceni Református Nagytemplomban.

Balázs Ákos alpolgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott: áldott emberek vagyunk mi, debreceniek, hiszen itt állhatunk és egymást szinte átölelve élhetjük meg azt a csodát, hogy az ünnepi, adventi koszorúnkon már a harmadik gyertyát gyújthatjuk meg.

„Áldottak vagyunk, hiszen itt békében éghet a gyertya lángja, itt mosollyal gyújthatjuk meg és azzal a reménységgel, hogy bármilyen nehézség is vegyen körül minket, mi akkor is számíthatunk egymásra, lehetünk és vagyunk egymás számára lángok, akik fényt, melegséget, szeretetet, békességet adhatunk és nyújtunk egymás életébe, a közösen szeretett városunk, Debrecen életébe, mindennapjaiba. Lehetünk az Isten lángjai, akik hálatelt szívvel mondhatjuk el: köszönjük a kegyelmet, köszönjük az egyszülött gyermeket, köszönjük a családunkat, a gyülekezetünket, a barátainkat, a közösségeinket, és mindazt, amit így hívnak: cívisváros, kálvinista Róma” – zárta gondolatait.

Komlósi Sándor, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora egy igeverset olvasott fel János evangéliumából, majd bátorító gondolatokat fűzött hozzá.

„Lelkünk ellensége, a sátán, azt szeretné elhitetni velünk, hogy Isten nem szeret bennünket, ha körülményeinkre nézünk sok kérdés, kétség, bizonytalanság van bennünk, de egy dologban biztosak lehetünk, hogy Isten végtelenül szereti az embert, és keresi a szívünkhöz vezető utat” – nyomatékosította. Mint mondta, János nagyon jól megfogalmazza az ő evangéliumában, hogy Istennek volt egy csodálatos terve arra nézve, hogy a bűnben veszteglő világot és életünket megmentse a végtől. „Isten szeretete nyilvánult meg, amikor vágyták a Messiás megjelenését, és most is jó lenne, ha vágyakozás lenne a szívünkben a Messiás iránt” – fogalmazott.

Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke elmondta, a harmadik adventi vasárnap nagyon sajátos, elnevezése az öröm vasárnapja, a Szentírás Pál apostol Filippiekhez írt leveléből vett részletére megy vissza.

„Ha emlékezetünkbe idézzük azt, hogy az Atya a Megváltót küldi nekünk, aki mindenben hozzánk hasonlóan élt a Földön a bűnt kivéve, akkor bizony öröm az élet. Ha nem felejtjük el, hogy életünk Isten örökké tartó szeretetébe ágyazott, akkor erősödhet az örömünk és a reménységünk. Advent harmadik vasárnapja ilyen szempontból jó a számadásra” – mondta.

Hangsúlyozta, az az öröm, amiről Pál szól nem hangulatiság kérdése, még csak nem is a vérmérsékleté, a Szentlélek ajándékának, gyümölcsének az egyike, és ezt mindnyájan befogadhatjuk.

Zsuffa Tünde Bécsben élő író is ellátogatott az adventi gyertyagyújtásra, aki legújabb, Szent Erzsébetről és IV. Béla királyról szóló könyvéről mesélt az összegyűlteknek, melyből Szikora Róbert musicalt is készített.

„Szent Erzsébet történeteinek olyan üzenete van, amit nekünk a 21. században is meg kell hallanunk, mert nem attól volt szent, hogy a kenyér helyett rózsa volt a kötényében, és nem attól, hogy nagyon sokat böjtölt és imádkozott, hanem attól, hogy szeretett” – magyarázta az író, miután Az Ég tartja a Királyt című regényéből készült musicalből hallhattunk dalokat.

„A musical pontosan azt a hangulatot adja vissza, ami az én fejemben megszületett, a legnagyobb üzenete számunkra az, amit Erzsébet a haláláig őrzött, hogy Krisztust és a hazát a szívből nem lehet kitépni” – hangsúlyozta Zsuffa Tünde. 

Az Ég tartja a Földet című musical szereplői mellett (Békefi Viktória, Dánielfy Gergely, Vastag Tamás) az ünnepi műsor meghitt hangulatáról a Debreceni Baptista Gyülekezet kórusa, a Debreceni Népi Együttes, a Kuckó Művésztanya, Takács Dániel, a Csokonai Színház színművésze és Sárosi Dániel orgonaművész gondoskodott.