Rendszerüzenet

„Fényként mutatkozott be Krisztus is”, fellobbant a második gyertyaláng

Elérkezett lelki ösvényeink takarításának ideje, annak is második vasárnapja december 4-én. 

Örvendezve, egyházi népénekekkel érkezett a Piac utcáról a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes táncosai és a Bíró Zenekar az egyházi felekezetek képviselőivel a Debreceni Református Nagytemplomba, ahol Oláh István, a Debrecen-Nagytemplom Református Egyházközség elnök-lelkipásztora a házigazda nevében köszöntötte a jelenlevőket, osztotta meg adventi gondolatait.

Mint mondta, amikor azt halljuk, hogy Debreceni Református Nagytemplom, akkor nagyon sok minden eszünkbe juthat: a Rákóczi-harang öblös hangjától a fontos történelmi eseményeken át II. János Pál pápa látogatásáig.

„A Nagytemplomi gyülekezetnek azonban azért fontos, mert ezek között a falak között hétről hétre megkapjuk azt, amire szükségünk van, azt a lelki táplálékot, ami erőt ad. Itt kapunk reménységet, itt találunk békességet, a lelkünkben dúló viharok itt lecsendesednek. Ezeket az értékeket csak akkor fogjuk megkapni, ha találkozunk Isten szeretetével – hangsúlyozta a lelkipásztor, majd a szívünkig ért a Debreceni Gyülekezeti Zenekar meghitt éneke.

Barcsa Lajos alpolgármester úgy fogalmazott, van egy semmivel sem összetéveszthető, varázslatos légköre az együttlétnek, valamennyien érezzük, hogy az adventtel a legszentebb ünnepünkre készülünk fel.

„Milyen jó, hogy van ez az ünnep, hiszen ilyenkor jobbak és kedvesebbek vagyunk, átérezzük, hogy egy közösséghez tartozunk egy olyan társadalomban, ahol szükségünk van egymás figyelmére és támogatására” – hangsúlyozta az alpolgármester.



Szabó Magda tizenöt évvel ezelőtt, 2007. november 19-én távozott közülünk, írásai azonban velünk maradnak, emlékezet tovább él az olvasókban. Az író karácsonyából a Csokonai Színház Für Elise című darabjának gyermekszereplői adtak ízelítőt, majd Sipos Barnabás, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa osztotta meg ünnepi gondolatait, készített fel minket a Messiás érkezésére.

A parókus úgy fogalmazott, évről évre feltűnik a betlehemi csillag lelki szemeink előtt és vezet bennünket.

„A keresztény ember életében mindig jelen van a fény, fényként mutatkozott be Krisztus, ha rátalálunk vagy újra visszatalálunk Istenhez, akkor az életünket is be fogja ragyogni fényessége” – mondta Sipos Barnabás, majd Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Templom kórusának éneke csendült fel.

Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze gyermekét is magával hozta a második adventi gyertyagyújtásra, aki egy karácsonyi verssel ajándékozott meg bennünket.

„Milyen jó az, hogy ezt a világosságot elvihetjük olyan helyekre, ahol csak sötétség van. Mi, evangélikusok Krisztus-szimbólumnak tartjuk a gyertyát, méghozzá azért, mert ahogyan a gyertya kicsiny fényével tud világosságot adni, s egy kicsit melegíteni, ugyanúgy közben elemészti önmagát. Amikor meggyújtjuk a második adventi gyertyát, arra emlékezünk, hogy ő jön” – fogalmazott az evangélikus lelkész.

Advent harmadik vasárnapján, december 11-én újabb gyertyát gyújtunk az adventi koszorún a Debreceni Református Nagytemplomban délután 5 órakor.