Rendszerüzenet

Adományok átadása a Koraszülöttek Világnapján

Szeptemberben Dr. Szabóné Kurucz Tímea javaslatára adománygyűjtést hirdettek meg a Bihari Református Egyházmegyében a koraszülött babák ellátásának megsegítésére.  

Ma Magyarországon a gyermekek 8-9 százaléka koraszülött, így minden tíz újszülött közül legalább egy korábban érkezik a világra. Az ő ellátásukhoz szükség van az orvosok szaktudására, nővérek és ápolók áldozatos munkájára, gépekre, gyógyszerekre, és sok olyan apróságra, melyre talán nem is gondolnánk. Babatakarók, textil pelenkák, előkék, és számos más textil, mely a mindennapi ápolási rutin része.

Az adománygyűjtés ideje alatt informálták a gyülekezeti tagokat, hogy az intenzív osztályon folyamatosan sterilizálni kell mindent, ami az inkubátorokba kerül. Így a textíliák hamar tönkre mennek. Az adomány legnagyobb része így textília volt. Összegyűlt 103 darab babatakaró, 210 darab textil pelenka, valamint fürdető kifogók és az etetéshez szükséges szakálkák. Gyűjtöttek még tisztító- és tisztálkodószereket is.

Az egyházmegye gyülekezetei, valamint a magánszemélyek adományainak értéke 500 ezer forint volt.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöke is áldásos kezdeményezésnek nevezte az adománygyűjtést, így azt kiegészítve, az Egyházkerület is nagylelkű adománnyal támogatta a koraszülött babák ellátását.

Az Egyházkerület adományából olyan eszközöket vásároltak, melyek a koraszülött babák anyatejes táplálását segítik elő, ezek tartós, hosszabb távon használható eszközök.

Az adományok átadására november 17-én került sor a Koraszülöttek Világnapján a Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatalógiai Osztályán ünnepélyes keretek között.

Tóth Tibor esperes elmondta, hogy az életre segítés és életben tartás különleges hivatás, melyért hálásak az ott dolgozóknak, orvosoknak és nővéreknek egyaránt. Beszélt arról, hogy vannak pillanatok, amikor az ember már tehetetlennek érzi magát, és egy ilyen helyen, ahol apró életekért kell küzdeni, különösen fontos, hogy bízzunk és imádkozzunk.

Az osztály dolgozói nagy szeretettel vették át az adományokat és kedves ünnepséget rendeztek a bent lévő édesanyáknak is.

Az egyházmegye tervei között szerepel, hogy a koraszülött ellátás egyik jelképét, a horgolt polipot is megtanulják elkészíteni egy képzett, önkéntes segítségével, hogy a későbbiekben az egyházmegye területén lévő nőszövetségek segítségével, ilyen formában is tudják támogatni a koraszülöttek ellátását.

Az adományok átadásánál jelen volt két kisbaba is. Júlia január 16-án, 26 hetesen, Huba pedig január 17-én, 25 hetesen született, mindketten a Debreceni Klinikán töltötték a „megerősödés” idejét.

Az édesanyák, Dr. Szabóné Kurucz Tímea és Nagy-Fazekas Brigitta szobatársak voltak. Huba családja, mint magánszemély adakozott, Julia édesanyja pedig mint bihari lelkipásztor indítványozta az adománygyűjtést, szervezte, lebonyolította az adományok beszerzését, átadását.