Rendszerüzenet

Megtartotta közgyűlésének második napját a Tiszántúli Református Egyházkerület

Demeter Ottó esperes igehirdetésével kezdődött a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének második napja november 18-án.

Az esperes a Korinthusiakhoz írt első levél 9. fejezetének 24-től 27-ig terjedő verseit olvasta.

„A Korinthusban élő emberek nagyon szerették a sportot, az olimpiát. Nem véletlen, hogy a sportot hozza fel példaként Pál apostol, hogy minél jobban megértesse az üzenetet a korinthusiakkal. Az ókorban minden sportolónak esküt kellett tennie arról, hogy a verseny előtt tíz hónapon keresztül edzett, anélkül nem állhatott a versenypályára” – magyarázta az esperes.

Demeter Ottó kiemelte: keresztyén életünknek is elengedhetetlen része az edzés.

„Úgy tudunk edzeni, ha elcsendesünk, ha nap mint nap igét olvasunk, ha egyéni és közösségi imaéletünk van. Mert aki edzett, az tudja, hogy oda kell tartania az orcája másik felét is, két mérföldet is tud menni, nem fordul el senkitől, tud bocsánatot kérni és megbocsájtani is, tud úgy futni, hogy elnyerje a versenydíjat. Hogy úgy tudjunk öklözni, hogy ne a levegőbe vágjunk, az csak úgy lehetséges, hogy mindig a keresztre figyelünk, az értünk meghalt Jézus Krisztusra” – tette hozzá.

Az esperes hangsúlyozta, akármilyen is a külső hangzavar, egy igazán edzett játékost nem akadályozhat meg abban, hogy igazán tudjon figyelni az edzőre.

„Milyen jó lenne, ha az edző hangját a legnagyobb hangzavarban is meg tudnánk hallani, aki által megkapjuk a hervadhatatlan koszorút” – intézte szavait a Közgyűléshez.

Dr. Fekete Károly püspök Dr. Fazakas Sándor professzort és feleségét Dr. Fazakasné Bartha Zsuzsannát köszöntötte, akik immár két évtizede működtetik példaszerűen a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkésztovábbképző Intézetét. A püspök áldást kért a professzor és a lelkész asszony további munkájára.

Szomorú hírt is közölt Fekete Károly: hosszas szenvedés után meghalt Mikó Lőrinczné Jeney Judit, a kolozsvári Rhédey-ház gondnoka és felújítója, aki 1998-tól sok éven át őrizte a Debreceni Református Kollégium tulajdonában álló Rhédey-házat, ami gondozása során újjászületett. A Közgyűlés egy perces néma felállással emlékezett meg róla.

A megjelentek számbavételének, határozatképességének megállapítása után a beszámolók és jelentések ismertetésére került sor.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlése elbírálta a Fehérgyarmati Református Egyházközség fellebbezését. Elfogadta a Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézet jelentését, a Zeneügyi jelentést, a Hajdúszoboszlói Forrás Missziós Ház működéséről szóló beszámolót, a Püspöki Palota Vagyonbizottsági jelentését, a Lelkésztovábbképző Intézet és a Debreceni Egyetemi Gyülekezet, valamint a Szegedi Egyetemi Gyülekezet beszámolóját.

Egyöntetűen jóváhagyta a Tiszántúli Református Egyházkerület Közösségi Ellátások jelentését a szenvedélybetegek és a pszichiátriai betegek vonatkozásában, a Tiszántúli Református Egyházkerület Támogató Szolgálatának beszámolóját. Elfogadta az Európa Rádió és a Kőszikla Alapítvány jelentését, a Tiszántúli Református Egyházkerület Pasztorációs Intézetének jelentését, valamint döntött a beadott lelkészi képesítések hatályban tartásáról.

A Közgyűlés foglalkozott a Csongrádi Református Egyházmegye írásbeli indítványával, amely a lelkészek által tartott hittanórák maximális számáról és utazási költségeivel kapcsolatos javaslatáról szólt. A kérést az egyházkerületi közgyűlés tagjai támogatták és az elnökség a MRE Zsinatához továbbítja.