Rendszerüzenet

„Kősziklára épült várnak kell lennünk, ami olyan erős, mint a köröstarcsai templom”

Hálaadó ének szólt november 6-án a köröstarcsai templomban. Szabó Uhrmann Zsuzsanna tanárnő vezetésével az Arany Gusztáv Általános Iskola énekkara a csípős őszi időben két szívet melengető dallal készült abból az alkalomból, hogy befejeződött református templomuk teljes rekonstrukciója.

A hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly püspök hirdetett igét a 46. zsoltár alapján. Mint mondta, ilyen zsoltár csak úgy születhet, ha egy meghatározó élmény van mögötte, egy olyan meghatározó élmény, ami Isten-élményt jelent és kitörésre, élménybeszámolóra készteti a zsoltárost.

Ézsaiás próféta részletesen leírja azt az eseményt, amikor az asszír király Jeruzsálem városát fenyegetette. A nagy és félelmetes sereg megfélemlítette a várost és akkor, amikor Istenhez könyörgött a nép, Isten elküldte angyalát és megtizedelte a sereget egy éjszakai küzdelemben. És amikor az asszír király látta reggel, hogy a megtizedelt sereg már nem képes arra, hogy szembe forduljon, akkor elvonultak Jeruzsálem falai alól. Ehhez a történelmi eseményhez kötődik a zsoltáros Isten-élménye, amikor rájött, hogy Isten jelenlétének következményei vannak – magyarázta a püspök.

A zsoltáros kimondja, hogy akkor van a dolgok átgondolásának ideje, amikor az ember védelemre szorul, amikor kell valami nagyobb erő. Minden megújulás, minden reformáció kezdete az, hogy van egy belső csend, amikor az ember szembekerül azzal az Istennel, aki helyreteszi. Amikor itt vagyunk a köröstarcsai megújult templomban, akkor ezért érdemes áldozni: hogy a csend utáni vágy, amit nem tudok megteremteni kívülről, vagy belül a szívemben, az elhozzon ide, és ebben a csendben találkozzak Istennel, aki a nagy belső átalakulásokat el tudja indítani.

Fekete Károly hangsúlyozta, a 46. zsoltár arról a bizalomerősítő jelenlétről szól, ami a jövő záloga.

Ez a zsoltár szülte tulajdonképpen Pál apostol Rómaiakhoz írt levelében azt a csodálatos mondatot, ami ott van egyházunk címerében: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk.”

Ez lett a Luther-féle reformációs himnusznak egy nagyon fontos üzenete is – tette hozzá. Kiemelte: ugyanakkor ezen a ponton azonban Luther tovább megy és két ponton kiszélesíti a zsoltár üzenetét.

„Az egyik pont az, hogy az az ellenség, akiről a zsoltár beszél, az nem csak egy király vagy egy nép, egy beazonosítható hadsereg, hanem az ellenségben az ős ellenségig kell visszalátnunk, akinek a nevét ki is kell mondani. Az ős ellenség nem körülöttem, hanem bennem van, engem birtokol, belülről ránt vissza.” Hozzátette: Luther másik kiszélesítése az, hogy Isten a nagy oltalmat a mi segélykiáltásunkra elküldte nekünk: „Kérdezed ki az? Jézus Krisztus az.”

„Kősziklára épült várnak kell lennünk, ami olyan erős, mint a köröstarcsai templom, s mi leszünk a messzire látszó fénylő világosság, mert az övéiről mondta Jézus Krisztus, hogy: »Ti vagytok a világ világossága« – hangsúlyozta a püspök, majd áldást kívánt a gyülekezet szolgálatára.

Az igehirdetést követően Bátori Lászlóné, a Köröstarcsai Református Egyházközség lelkésze tartott beszámolót a templomi felújításokról.

Mint mondta, örömmel hallja vissza azokat a hangokat, hogy még soha nem volt ilyen szép a köröstarcsai templom, noha tudja, a közelmúltban háromszor is renoválták.

Kiemelkedő azonban a mostani felújítás abból a szempontból, hogy teljeskörű meszelést végeztek.  A festés és vakolatjavítás mellett a bádogot is javították, cserélték, a kerengőt újaszigetelték, a nyílászárókat is javították, a párkányokat szigetelték. A templom felújítását pályázati támogatásból, illetve saját költségből végezték a kivitelezők – ismertette a lelkész, majd köszönetet mondott mindenkinek a példátlan összefogásért.