Rendszerüzenet

Hálaadó ének zengett Esztárban

Az utóbbi idők nehéz eseményei a járvány, a válság és a háborús helyzet ellenére az esztári egyházközségnek sikerült megújítani református templomuk külsejét és a ravatalózót is. Ez a két örömteli esemény adta, hogy október 29-én délelőtt hálaadó istentiszteletet tartottak templomukban.
A frissen alakult énekkar gyönyörű művekkel készült a különleges alkalomra, s a gyerekek is kedveskedtek egy rövid énekes műsorral a gyülekezetnek.

Az istentiszteleten Fekete Károly püspök mondott hálaadó imát, majd a Zsolt 90,1-2 és 12. verse alapján hirdetett igét.



Amikor megszólal „a Zsoltárok Zsoltára” – fogalmazott a püspök – összeszorul az ember szíve, annyi mindent megindít bennünk: „Ezek a sorok évszázadokat mozdítanak meg, szilveszter estéjén a hálaadás születik meg benne, temetéskor a kollektív, közösségi vigasztalás hangja szólal meg, ha nemzeti ünnepen énekeljük, akkor az önazonosságtudatunkat nyitja meg, reformáció ünnepének közelében pedig üdvtörténeti és világtörténelem formáló erőket mozdít meg. Nem csoda, hogy református egyházunk himnuszává vált ez a zsoltár” – mondta Fekete Károly.

„Mi abban vagyunk mások a többiekhez képest, hogy mi a temetőre nem úgy tekintünk, mint végállomásra, a koporsó nem annyit jelent, hogy itt a pont az életünk végén. A keresztyén gyászszertartás azt az üzenetet kell hordozza, hogy mi az örök életet, a feltámadás kapuját látjuk ebben. Ha a feltámadás üzenete nem szólal meg, lehet bármilyen gyönyörű is egy ravatalozó épülete, nem sokat ér, de ha az evangélium megzendül, és életre biztatja azokat, akik még élhetnek a kegyelem ajándékával, akkor érdemes rá pénzt fordítani, gondozni, megújítani” – hangsúlyozta a püspök.



Kilenc településről látszik az esztári református templom tornya, ami több szempontból is útmutatásul szolgálhat – emelte ki Hadházi Tamás, a debreceni egyházmegye esperese. A régi idők emberei toronyiránt indultak el, de jelezte az idő múlását is számukra torony órája és tűzfigyelőként is funkcionált a torony. „Ma elsősorban figyelmeztetés, hiszen egy torony mellett nem lehet csak úgy elmenni. Figyelmeztet bennünket, hogy ne csak a földiekkel foglalkozzunk, hanem tekintsünk fölfelé is. A templomtorony figyelmeztetni akar: mi az, ami fontos, mi az, ami nem. Azt kívánom, hogy a megújult templomépület Esztár központjában világoljon, mutasson utat!” – fogalmazott Hadházi Tamás.



Szabó Zsolt lelkipásztor az ünnepi istentiszteleten rövid áttekintést adott az elmúlt időszak áldásos eseményeire emlékezve. Mint mondta, a 2018-ban kezdődött esztári szolgálata óta sikerült elérniük, hogy a templom ne ázzon be, nagy álma valósult meg a gyülekezetnek, amikor negyven évnyi leállás után idén újra működni kezdett a toronyóra. 2020-ban szentelték fel az új parókiát és mára a templomhajót is felújították. A nemrég elnyert pályázatból a templom külső felújítását végezték el. Jövőbeli céljaik között pedig a templombelső és az orgona renoválása szerepel – árulta el a lelkész, majd köszönetet nyilvánított mindenkinek, aki hozzájárult a fejlesztésekhez.

Szöveg: Szilágyi Szilvia