Rendszerüzenet

Koreai-Magyar Teológiai Fórum Komáromban

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Hun-Han Teológiai Fórum, amely konferencia-sorozat 2015-ben vette kezdetét Debrecenben.

A Selye János Egyetem Teológiai Kara biztosított helyet a koreai-magyar református párbeszédnek 2022. október 17. és 21. között.

A konferenciák célja minden találkozás során - a közösség megélésén túl - a koreai és a magyar református egyház és teológia megismertetése, valamint a sajátos helyzetek, kérdések megvitatása. Ebben az évben a keresztyén sokszínűség volt a választott témakör, amelynek keretein belül mindkét fél bemutathatta egyházaik működését és történetét, illetve saját teológiai értelmezésüket. Fontos szerepet töltöttek be azok a diskurzusok, amelyek segítik a részvevőket a konstruktív gondolkozásban és kutatásban, illetve amelyek szolgálják a folyamatos együttműködést a két fél között.

Számos terület került a konferencia során bemutatásra mind koreai, mind magyar részről. Ezek közé tartoznak a diakónia, az ökumenizmus, a keresztyén identitás, a bibliaértelmezés, az egyházkormányzat, a liturgia, az oktatás-nevelés és a missziós munka. A jelenlévők betekintést nyerhettek mindazon alapvető kérdésekbe és nézetekbe, amelyek a világ különböző részein élő reformátusságot jellemzik. A hasonlóságok és a különbözőségek felfedezése és értelmezése minden alkalommal gyümölcsöző teológiai párbeszédnek ad helyet.

A teológiai fórum szervezői arra törekednek, hogy a jövőben is élénk kapcsolat maradjon fenn a koreai és a magyar református teológusok között, és a konferenciákon tárgyalt kérdések és eredmények minél szélesebb körben ismertek lehessenek.

Köszönet illeti Dr. Somogyi Alfrédot és Dr. Lévai Attilát, a Selye János Egyetem Teológiai Karának dékánját és dékánhelyettesét a szívélyes vendéglátásért és a konferencia megrendezésében tett segítségükért, valamint Dr. Kovács Ábrahám és Dr. Jaeshik Shin teológiai professzorokat a szervezési munkálatokért.

Szöveg: Lucski Márta