Rendszerüzenet

Átvisz - imádság a pedagógusokért

Imádságok tanév kezdetén

Mennyei Atyánk, tanév elején bennünket, tanárokat, beterít a várakozás izgalmának sokszínű takarója. Izgatottan lessük az évnyitón szeretett diákarcokat - persze a csibészeket is! Szeretjük a találkozás örömét az új tanulókkal és a régi kollégákkal. Élvezet beleszagolni az új tankönyvek nyomdaillatú tudományába, és belépni az osztálytermekbe újra bekapcsolva a digitális eszközöket, miközben az osztály vigyázban, tanulásra készen áll. Hálát adunk neked, hogy a kezdetben ott a folytatás és a folytonosság. Orando et laborando – imádkozva és dolgozva Veled és Általad minden napon egy újabb éven át.

Sok kihívást jelent minden új tanév. Te tudod, hogy a mostani talán többet is mint máskor. Nem könnyű a gyerekek között hónapokon át lelkesnek maradni, hiszen hangosak, néha kíméletlenül őszinték és a csillogón lelkes szemek helyett, van, hogy az unalom fátylát látjuk a tekintetükben. Féltjük őket a betegségektől, a lemaradástól, sőt mostmár a hidegtől és a világban folyó békétlenségtől is. Aggódunk a családjaikért és saját családjainkért nem tudva, hogy mit tartogat számunkra a következő tíz hónap.

Ugyanakkor hálásak vagyunk, hiszen élőben találkozhatunk és nem a monitor előtt. Reméljük, hogy idén is lesznek versenyek, kirándulások, színházi előadások és sok egyéb élmény, amely valóságos, közösséget és egyént formáló. Hisszük, hogy lesznek kacagtató diákcsínyek a legnehezebb napokon is.

Adj nekünk kreativitást a nehezen tanítható témákhoz és emberpróbáló élethelyzetek megoldásához!
Tölts el lelkesedéssel, amikor úgy érezzük, elfogy az erőnk és nehéz bemenni egyik-másik osztályba!
Deríts örömre bennünket, amikor nehézséggel kell szembenéznünk, és alig van erőnk bátorítani és reményt adni, együtt nevetni a gyerekekkel.
Segíts nekünk bölcsen, szeretettel türelmesnek lenni. Az előttünk lévő fiatalban a jövő lehetőségét meglátni, hiszen Te is így nézel ránk!
Taníts még többet dicsérni és meglátni az akarást és fejlődést!
Könyörgünk a családokért, a meleg szobákért és termekért, az elegendő és egészséges ételért a menzákon!
Kérünk, Lelked járja be az iskolák folyosóit, tantermeit és tanári szobáit, illetve a diákjaink otthonait. Add, hogy áldásoddal végezhessünk hivatásunkat a tanév minden napján! Ámen.

(egy középiskolai tanár imádsága)