Rendszerüzenet

Ráadás! – Hálaadás a Debrecen-Széchenyi Kerti Református Egyházközség templomáért

Ráadás ez a nap nekünk – fogalmazott Lovász Krisztián lelkipásztor a Debrecen-Széchenyi Kerti Református Egyházközség ünnepi istentiszteletén augusztus 21-én. A huszonöt évvel ezelőtt megépült és felszentelt templomért adott hálát Istennek a gyülekezet közössége: a nagycsalád. Ráadás ez az ünnepnap, hangsúlyozta köszöntésében a lelkipásztor, és a fókuszpontra irányította a megjelentek tekintetét: „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Mt 6,33)




Ezzel az igében hallható istenkeresés és ráadás dinamikájával csengett egybe dr. Fekete Károly püspök igehirdetése is. „A templom a csodák háza” – emlékeztette az ünneplő igehallgatókat a 105. zsoltár első versei alapján. Az igevers így szól: „Adjatok hálát az Úrnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek közt! Énekeljetek, zengjetek zsoltárt neki, emlegessétek minden csodáját! Dicsőítsétek szent nevét, szívből örüljenek, akik keresik az Urat! Folyamodjatok az Úrhoz, az ő hatalmához, keressétek orcáját szüntelen! Emlékezzetek csodatetteire, amelyeket véghezvitt, csodáira és döntéseire.” (Zsolt 105,1-5)

A zsoltárrészlet Dávid király idejéből azt a momentumot örökíti meg, amikor az istentisztelet központjává Jeruzsálem válik, és a nép Isten trónfoglalását, a szövetség megújulását ünnepli. A Széchenyi-kerti gyülekezet pedig ebbe az örömbe kapcsolódik be, amikor hálát adunk azért, hogy huszonöt évvel ezelőtt az új templom felszentelésekor Isten trónt foglalt és új korszakot hozott el a gyülekezet életében. Fekete Károly hozzátette: „Nagyon fontos, hogy megemlékezzünk a 25 évről, és adjunk hálát a kapott ajándékokért, a gyülekezetépítés eredményeiért, a gyarapodásért, de Isten többet akar velünk kezdeni a templom ünnepén: Ő azt akarja, hogy az életünk alapja tovább erősödjön és legyen alátámasztása, tartása, szilárdsága.”



A gyülekezetet Lovász Krisztián elődje, Jenei Zoltán lelkipásztor is köszöntötte, aki huszonöt évvel ezelőtt a presbitériummal és a jelenlegi gondnokkal, Németh Lászlóval karöltve a templomépítés munkálatait magára vállalta. Jenei Zoltán hálaadással tekintett vissza arra, hogy a templom épülésével párhuzamosan a lelki templom is növekedett, épült.  A köszöntések sorát Szilágyi János a Debreceni Református Egyházmegye gondnoka és Cseresznye Albert, a hetyeni református gyülekezet lelkésze (Kárpátalja) folytatták. Az istentiszteletet a gyülekezet Halleluja kórusának szolgálata tovább gazdagította.

Az elmúlt huszonöt év pillanatképei a gyülekezet Kálmáncsehi Galériájában kiállítva megtekinthetők. Istené a dicsőség!

Fotók: Debrecen-Széchenyi Kerti Református Egyházközség
További képek megtekinthetők az alábbi albumban: