Rendszerüzenet

Szatmári Ifjú Reformátusok Találkozója

A SzIRT (Szatmári Ifjú Reformátusok Találkozója) 10 éves születésnapjának évében is megszervezte a Szatmári Református Egyházmegye ifjúsági táborát augusztus 1-4. között Géberjénben.

Tizennyolc gyülekezet 68 fiatalja és 12 lelkész illetve önkéntes vett részt idén a 4 napos táborban, aminek témáját a 'Hit' címmel hirdettük meg. A többnapos együttlét központi igéje: "kegyelemből van üdvösségetek hit által..." (Efézus 2, 8) volt, és ez az ige alapozta meg a reggeli és esti áhítatokat, előadásokat, foglalkozásokat és játékokat. 
 

A tábort Szalay Kont esperes úr és Szemánné Kozma Krisztina helybéli lelkész nyitotta meg. A délelőttök felépítése mindennap hasonló volt. A reggelit követően a református templomba hívtuk a fiatalokat áhítatra, majd pedig közös éneklésre és előadásra a csűrbe. Az előadónk Sipos Péter István milotai lelkész volt, aki hitről, mint tudás-bizalom-forrás-fajtái megközelítésből beszélt nekünk érdekes és izgalmas példákkal valamint illusztrációkkal tarkítva. A hétfői és szerdai délután végigjártuk a helyi látnivalókat, úgymint a Sulyom Tanösvényt és átsétáltunk Fülpösdarócra is, a Cifra Majorba. A délután további részében különböző szabadidős tevékenységekből választhatta ki mindenki a magának megfelelőt, úgymint a kenu-, vagy biciklitúra és lehetett még kreatív foglalkozáson paracord karkötőt készíteni. Az első este zárásaként pedig a szatmári régióban újdonságnak számító 'Szólj be a papnak' program került megszervezésre a 'Háború' témában Széles Szabolcs moderálásában. E komoly téma igazán nagy érdeklődést váltott ki a fiatalokból és sok-sok kérdés fogalmaztak meg, amelyet a program vendégei igyekeztek megválaszolni.

A keddi délelőttön élőcsocsó bajnokságot szerveztünk, ahol a Dévai csapat bizonyult a legeredményesebbnek, egyedül a lelkészekből verbuválódott csapatot nem sikerült nekik legyőzni. A szerdai délelőttön pedig a Fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda hitoktatói által kialakított nyolc állomásos interaktív játékban mérték össze a csapatok tudásukat és ügyességüket. Jó volt látni a fiatalok lelkesedését és buzgóságát, ahogy minél gyorsabban és ügyesebben próbálják megoldani a feladatokat. Itt ugyancsak a Dévai csapat bizonyult a legügyesebbnek.
 
A keddi délutánon a Honvédsuli programján keresztül kipróbálhattuk a lézerharcot, légpuska és airsoft lövészetet, valamint az íjjászatot is. Az utolsó, szerdai estén zenés áhítatra került sor, amelyen az Immánuel zenekar szolgált. Különleges élmény volt látni, ahogy az ifjúság örömmel és nagy lelkesedéssel tudta dícsérni énekükkel a Mindenható Istent. Az este további részében is a zene volt a főszerepben, mert a Nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes Néptánccsoportja varázsolt fergetes hangulatot táncukkal. Mivel 10 éves lett a SzIRT ezért nem maradhatott el a születésnapi torta sem, amelyet jó ízzel fogyasztottunk el, bízva abban, hogy majd 10 év múlva újra együtt ünnepelhetünk. A hétköznapok délutánján a résztvevő fiatalokból alakult zenekar és bizonyságtévő csapat vezetője Dobozi Sándor volt, aki saját életéből vett példákkal beszélt hitéről minden este. De volt még ismerkedős játék, mozi, kenyérlángos, dinnye, foci, kavicsgyűjtés, sok-sok beszélgetés, és találkozás.

 
 Az utolsó nap délelőttjén úrvacsorás istentiszteleti közösséggel zártuk a tábort, amelyen elmondtuk a fiataloknak, hogy egy nagyon jó csapat alakult ki ezen az idei táboron és éreztük a sok-sok imádságot, amelyen keresztül megáldott bennünket az Úr! Ha Isten is segít, jövőre folytatjuk!
 
Írta: Szabó Béla lelkész (Jánkmajtis), 
ifjúsági referens (Szatmári Református Egyházmegye)

További képek az albumban: