Rendszerüzenet
2022. június 13.

Nőszövetségi vezetőképzés Mátraházán

A Magyarországi Református Nőszövetség vezetőképzőjének legutóbbi alkalmát Mátraházán tartották meg 2022. 04. 22. és 24. között. A fókuszban a hatékony kommunikáció volt. Kormosné Boros Gyöngyi református lelkipásztor beszámolója. 

„Légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tiszta életben.”
(1 Tim 4:12)

Kormosné Boros Gyöngyi református lelkész vagyok. 2021. szeptember 16-tól a férjemmel együtt a Kisvárdai Református Egyházközségben szolgálunk. Már az első találkozás alkalmával nagy szeretettel vettek körül bennünket a gyülekezet nőtestvérei, a Nőszövetség tagjai. Vezetőjük, Oláh Istvánné, Katika, aki nagy szeretettel fogja össze és vezeti a nőszövetséget.

Ő hívott Mátraházára, a Magyarországi Református Nőszövetség Vezetőképzőjére. Örültem a hívásnak, de igazán még nem ismertem a Nőszövetségben szolgálatot végzőket. Nagyon vonzó volt számomra a vezetőképző programja, amelynek fókuszában a hatékony kommunikáció állt. Igazán izgalmasnak, tartalmasnak ígérkezett a hétvége.

Mátraházán, csodálatos környezetben helyezkedik el a Lelkészi üdülő és konferencia-központ. Az esti áhítaton P. Tóthné Szakács Zita köszöntötte a jelenlévőket és hirdette Isten igéjét. Vacsora után már meg is ismerhettük előadónkat, Ritter Idát, aki „Isten gyermeke, feleség, édesanya, tanár, mediátor és coach.” Hittel vallja, hogy Isten nagyobb mindennél. Értékmozaik című könyve egy új szemléletmódot mutat be, amely hozzásegít ahhoz, hogy teljes életet élhessünk: ne sebeinkre, hanem kincseinkre nézzünk! Így ír erről könyvborítón:

 „Ez a látásmód segít a rosszból a legjobbat kihozni, a nehézségben meglátni a lehetőséget. Nekünk kell döntenünk. Lehet a múlt sebeire, szemeteire nézve a mi saját, egyoldalú igazunkban, állandó békétlenségben, belső stresszben élni, s ebből összerakni a folyamatosan elégedetlenkedő, sértődött, lázadó életet, egy hatalmas szemétdombot, vagy amiről a könyvem szól: lehet hálával tekinteni az értékes darabokra, s ezekből a mozaikokból egy töredezett bár, de értékes egésszé lenni, ÉRTÉKMOZAIKká.”

Nagyon könnyeden, érthetően, élvezhetően beszélt arról, hogy ha megváltozik a kommunikációnk, megváltozik a világ is körülöttünk. Arra bíztatott, hogy beszéljünk édesebben, tegyünk jót, terjesszük a jó hírt, legyünk hálásak.

Számomra nagyon sokat jelentett, hogy Ida minden mondanivalóját áthatja a mély Isten hite és helyes Istenismerete. Előadásai egyben bizonyságtételek is voltak. Személyes életén keresztül mutatta meg, hogy hogyan lehet eljutni a boldogéletre. Ehhez adta segítségül az 5+3+1 elméletet, ami a hatékony kommunikáció alapja.

Az 5 alapszabály:

  1. Mindenki nézze a másik hasznát is, ne csak a magáét!
  2. A másikról mindig a legjobbat feltételezük!
  3. Minden dolgunk szeretetben menjen végbe!
  4. Legyünk irgalmasok!
  5. Azt cselekedjük, amit szeretnénk, hogy velünk is cselekedjenek.

A 3 elhagyhatatlan pillér:

  1. Szemüvegváltás! Az eseményeket a másik szemüvegén keresztül is nézzük meg!
  2. Fókuszváltás! Az ÉN helyett ISTEN legyen a fókusz. Ő mit mondana és hogyan?
  3. Újratervezés! Legyen tervünk, de ha Isten szól és megértjük az Ő akaratát, legyünk készek a változtatásra, az Istentől való újratervezésre.

+1 Édesebb szavak:

ÉLTETŐ-DICSÉRŐ-ELISMERŐ-SEGÍTŐ-EGYÜTTÉRZŐ-BÁTORÍTÓ-BIZTATÓ szavak

Az asszertív, azaz a hatékony kommunikációról is hallhattunk. Ez azt jelenti, hogy magabiztosan, egyenesen tudatjuk a másikkal, hogy mit szeretnénk, és mit nem szeretnénk.  Az asszertív ember magabiztos, mások érdekeit is figyelembe veszi, el tudja fogadni a bírálatot, nem akar mindenképpen győzni a másik felett, nem hagyja, hogy a konfliktustól való félelem elnémítsa. Nyugodt hangnemben képes közölni a mondanivalóját, felvállalja tetteinek következményét.

Szó volt az előadásban arról is, hogy hogyan szólítsuk meg, hogyan kommunikáljunk a fiatalabb generáció tagjaival. Hiszen feladatunk az is, hogy az utánpótlásról  gondoskodjunk, hogy megfiatalítsuk a Nőszövetséget. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem könnyű feladat, de tennünk kell annak érdekében, hogy elérjük a fiatalabbakat is.

Nőszövetségünk vezetője, P. Tóth Zita lemondott elnöki tisztségéről, amit Dr. Svébisné Juhász Márta vállalt át. Időközi választást kell tartani, amelynek menetéről tájékoztatást kaptak a Nőszövetségek vezetői.

Több igei alkalom, imaközösség, úrvacsoravétel, beszélgetés segített bennünket, hogy feltöltődve, sok mindent meghallva, megértve térjünk haza és adjuk tovább az elnyert áldásokat.

 Örömmel és hálával tölt el, hogy részese lehettem ennek a konferenciának és megtapasztalhattam az asszonytestvérek befogadó, elfogadó szeretetét. Istenünk gazdag áldását kérem a Nőszövetségre és szolgálatára a következő igével:

„Amilyen lelki ajándékot kaptatok, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai: ha valaki prédikál, úgy mondja szavait, mint Isten igéit, ha valaki szolgál, úgy szolgáljon, mint aki azt Istentől kapott erővel végzi, hogy mindenkor Isten dicsőíttessék Jézus Krisztus által, akié a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké. Ámen.„

1.Péter 4:10