Rendszerüzenet
2022. május 25.

Kántus 283.

A Debreceni Kollégiumi Kántus évadzáró hangversennyel fejezi be 283. munkaévét. A hangverseny 2022. június 8-án, szerdán 19.00 órakor lesz a Debreceni Nagytemplomban.

A koncert első műsorszáma Liszt Ferenc ritkán hallható oratorikus műve, a Via crucis. Az énekes szólistákra és vegyeskarra írt orgonakíséretes kompozíció Krisztust kíséri végig a kereszt felé vezető út valós és képzeletbeli állomásain. Az énekes szólisták idézik föl az eseménysor szereplőinek (Pilátus, Jézus, jeruzsálemi asszonyok) megszólalását, a vegyeskar alkalmanként részt vesz a tömegjelenetekben, máskor viszont egy-egy rövid megnyilatkozással fejezi ki a hívő szemtanú együttérzését, megrendülését és fájdalmát. A mű központi „szereplője” az orgona: nemcsak kíséri az énekes szólistákat és a kórust, de sajátos eszközeivel végig pontosan érzékelteti az események hangulatát, megteremti és fenntartja a történet légkörét.

A műsor Claude Goudimel három zsoltárföldolgozával foglalkozik. Ezekben a jól ismert dallamot a kísérő szólamok polifonikus szövete veszi körül.

A záró szám a hangverseny másik különlegessége: Az angol Ralph Vaughan Williams II. Erzsébet koronázására készítette el ünnepi motettáját a 100. zsoltár dallamára (különös módon ez a dallam a mi énekeskönyvünkben a 134. zsoltárhoz kapcsolódik). A darab sajátossága, hogy előadásába a zeneszerző belekomponálta az ünnepségen részt vevő gyülekezet éneklését is. Ugyanez a terv a mostani előadáson: az angol zsoltárkompozíció előadásában a Kántus számít a közönség bekapcsolódására is.

A hangversenyen a Liszt-oratórium előadásában közreműködik négy énekes szólista, Kurfis Ágnes, Szilágyi Erzsébet, Kurgyis Tamás és Andrássy György. A záró szám trombitaszólamait Györgyfi Zsolt, Kovács Márk és Csetreki Imre játssza. Az est orgonaművész-közreműködője Kun Rajmund és Sárosi Dániel. Vezényel Berkesi Sándor és Arany János.