Rendszerüzenet

Miért akartok engem megölni? - Böjti sorozat

Jézus kérdez - a Tiszántúli Református Egyházkerület böjti sorozata



Ige: „Miért akartok engem megölni?”  
Jn 7,19

Egyházunkban (és általában a keresztyén világban) a böjt a lemondással, a kicsit önsanyargatással vegyes „énfeladással” azonosított.  

Itt és most Jézus nekünk feszülő, hozzánk szóló kérdése által kér, hív önvizsgálatra, böjti elcsendesedésre.

Miért akartok…? A kicsiny gyermek életkori sajátossága, hogy naponta több százszor képes megkérdezni, hogy: Miért? Majd ezt viszi magával tovább és a kamaszkor laza flegmaságával veti oda mindig mindenre, hogy: Miért? Majd idősebb, és ezáltal bölcsebbnek hitt fejjel, hangzik fel újra és újra az emberi keserűség nagy kérdése: Miért? (Miért én, miért velem, miért nekem, miért pont most, miért pont így, miért…?)

S ha most meghallgatod Jézus szájából ezt a miértet, halld a különbséget! „Miért akartok…?” Miért akarunk, akarunk és akarunk, kedves testvéreim? S nem pont ez a folytonos akarás az, ami az egykor gyermeki felfedezést, világlátást szélesítő miérteket dacoló, egyhelyben toporgó, értetlenkedő, a tehetetlenségben fuldokló miértekké silányítja? Miért akarunk..? (Állj itt meg, s keresd meg életed utolsó három akarását. Mit, miket kívántál, akartál? – Ha megtaláltad utóbbi három „akarásodat”, tedd mérlegre őket: mennyire fontosak? Ha teljesülne, teljesültek volna, szebb, jobb, értékesebb lenne az életed, vagy igazából csak úgy meglenne, ki lenne pipálva? Szánj e mérlegelésre időt.)

Mert Jézus nekünk szóló kérdésében ez az akarat hajtja, sodorja, deformálja oda az embert, hogy ölni is képessé válik. Ez az emberi akarat sodorja egyre távolabb a hívó embert is Istentől, akiben bár hisz, de akire már nem figyel, nem hallgat. Ez az önző, emberi akaratunk tesz barátságok (Jézus), kapcsolatok (Jézus), lehetőségek (Jézus) gyilkosaivá is. Ha megfeledkezünk arról, hogy valóban, tényleg figyeljünk és kövessük Isten útmutatását életünkre nézve, akkor emberi akaratunk fog irányítani. S az ilyen Isten kívüli -nélküli akarat egyre messzebb lök mind attól, amit Isten szán nekünk.

Mai elcsendesedésünket, böjti lemondásunkat egy gondolat vezérelje: „Legyen meg a Te akaratod,….”  Ámen.

Kérdések tovább gondolásra:

  1. Megújulásunkat gondoljuk tovább Jézusnak egy másik kérdésével: "Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?" (Mt16:26)
  2. Hogyan valósul meg Isten akarata az én életemben?

 

Javasolt ének: 490. Te, drága Jézus

https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/482/

 

Hunyadyné Cserge Mária

Sarkadkeresztúri Református Missziói Egyházközség