Rendszerüzenet
2022. április 01.

Virágvasárnapi keresztút a békéért

A virágvasárnapi városi keresztút a békéért elnevezésű alkalom sajtótájékoztatójára került sor április elsején délelőtt a Görögkatolikus Metropolita Székházban. A tájékoztatón Papp László, Debrecen városának polgármestere, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a Hajdúdorogi Főegyházmegye, Palánki Ferenc megyéspüspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Fekete Károly püspök, a Tiszántúli Református Egyházkerület képviseletében, és Ács János karmester, a Csokonai Színház művésze szólaltak meg. A zenei szolgálatot a Debrecen Helyőrségi Zenekar kvintettje végezte.

Fekete Károly püspök beszédében a virágvasárnap aktualitására mutatott rá, amikor kifejtette: a Békesség Fejedelmének bevonulásának ígérete háborús helyzetben adatott. Erről Zakariás próféta szólt: „Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán. Mert kiirtom a harci kocsit Efraimból és a lovat Jeruzsálemből – mondja az Úr. Kivész majd a harci íj, mert békét hirdet a népeknek; uralma tengertől tengerig ér, az Eufrátesztől a föld határáig.” (Zak 9,9-10) Ezzel szemben a messiás váradalom egy harcos Megváltó után áhítozott. Isten azonban a békesség útját választotta Jézus Krisztus személyében. Fekete Károly püspök hozzátette, az idei évi keresztút ezért a békességért kiált a jelen háborúságai közepette.

A virágvasárnapi keresztút április 10-én a Nagytemplomtól indul, és hat állomáson keresztül vezeti el a résztvevőket a Szent Anna Székesegyházhoz. Az egyes stációknál a történelmi egyházak felekezeteinek igeolvasása mellett, debreceni, beregszászi és nagyváradi színészek szolgálatát hallhatjuk. További részletek a Facebook eseményben olvashatók.