Rendszerüzenet

Szeretsz-e engem? - Böjti sorozat

A Tiszántúli Református Egyházkerület Böjti sorozata
 


 
Ige: „Harmadszor is szólt hozzá (Jézus): Simon, Jóna fia, szeretsz-e engem? Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte tőle: Szeretsz-e engem? Ezért ezt mondta neki: Uram, te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek téged. Jézus ezt mondta neki: Legeltesd az én juhaimat!” (Jn 21,17)
 
Szeretsz-e engem? Ez a kérdés az evangélium egyik legfájdalmasabb kérdése. Az Úr Jézus Krisztus Péter apostol életének rendbetétele miatt kérdezni meg ezt a nehéz kérdést. Péter élete tele volt magasságokkal és mélységekkel. Hitvallás, majd tagadás, végül pedig ez a kérdés. A kérdés ma is szól nekünk, ahogyan akkor szólt Péter apostol számára. Jézus bennünket is kérdezhetne, hogy szeretjük-e őt? A böjt időszakában tegyük fel mindannyian a kérdést, hogy életünk alapjául mi szolgál? Erre a kérdésre számos választ lehetne adni, mint ahogyan a világ teszi. Azonban bennünket, a szeretet kettős parancsa kell, hogy ilyenkor is meghatározzon. Szeretet Isten felé, szeretet egymás felé. Nehéz, békétlen és elhidegült életünk így találhat igazi melegséget nyújtó lelki otthonra.
 
Böjt időszaka éppen ezért lehet a személyes életünk rendezésének lehetősége is. Ilyenkor jusson időnk arra, hogy az Istennel való kapcsolatunkat átgondoljuk. Hagyjunk helyet életünkben Isten gondviselésének, Krisztus váltságának, ami reménységet és örök életet hozott számunkra. Csendességeinkben, imádságainkban foglalkozzunk ezzel is – a böjti készülődésünk fontos része kell, hogy legyen ez.
Böjt ideje adhat lehetőséget személyes kapcsolataink átgondolására is. Mindannyiunk életében vannak rendezetlen, vagy éppen rossz és mérgező kapcsolatok. Ilyenkor adjunk lehetőséget arra, hogy az Úr rendezze ezeket.
 
„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe”. Mai korunkban talán nincs ennél fontosabb üzenet. Békétlen és zavaros világunk kizárólag a Krisztustól jövő szeretet tudja alapjaiban átformálni. Így személyes életünkbe is csak így tudunk jó gyümölcsöket teremni.
 
Kérdések tovább gondolásra:
1. Hol állunk éppen ezért a szeretet kérdésében?
2. Ha bennünket kérdezne ma Krisztus, mit tudnánk válaszolni számára?
 
Javasolt ének: 116. Szeretem és áldom az Úr Istent
https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/279/
 
Szabó Ákos
lelkipásztor, Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely