Rendszerüzenet

Miért mondjátok nekem: Uram, Uram – ha nem teszitek, amit mondok? - Böjti sorozat

A Tiszántúli Református Egyházkerület böjti sorozata.
 


 
Ige: „Miért mondjátok nekem: Uram, Uram – ha nem teszitek, amit mondok?” (Lk 6, 46)
 
Szia uram! – ezt hallva mindenki mosolyog, aki elé már odakerült a mém a fiatalemberről. De eszünkbe juthat, a régi kabaré: Mondom az uramnak, Tibi. Ezek után azt is megállapíthatjuk, hogy ma már az úr, uram megszólítás bizony a hétköznapi profán jelleggel is jelen van. Úr- a doktor, a polgármester, a tanár, a miniszterelnök, a vásárló, vagy bármilyen szolgáltató és szolgáltatást igénybe vevő, és így tovább. A nők sem panaszkodhatnak, nekik is kijár, hisz ők lettek az úrhölgyek. Ez egy fajta tiszteletadás, szokás, illem.
Vajon van-e különbség aközött, amikor egymást szólítjuk úrnak és aközött amikor Jézusunkat?
 
Ha van, akkor mi? Miben más a szó jelentése, amikor Őt szólítom Uramnak? Ilyenkor is egy megszokott formaság? Így hallottuk szüleinktől, így mondta a tiszteletesünk, a hitoktatónk, így van az énekekben, és megszoktuk, vagy van jelentősége is az életünkben?
Jézus is erre kíváncsi! Miért mondjátok nekem, hogy Uram? – tiszteletből, hagyományból, csodálkozásból, mert mások is azt mondják? Mi az oka?
A kérdés másik fele, pedig rámutat arra, hogy mitől lesz Ő a mi Urunk. Attól, hogy azt tesszük, amit mond.
 
Gondolkozzunk el ezen, és vizsgáljuk meg szívünket, hogy vajon mi tesszük, amit mond? Jogosan mondjuk neki, hogy Uram? Tényleg szívünk Királya, életünk Ura?
A böjti időszak, mindig lehetőséget ad, az önvizsgálatra. Vizsgáljuk meg, hogy ki a mi Urunk? Kinek engedelmeskedem? A korszellemnek, a barátok, a család elvárásainak, a magam kényelmének, kedvének? Ki az én igazi uram?
 
Jézus rövid kérdése sok kérdést vet fel, amelyen el kell gondolkodnunk! Kérjük Istent a 139. Zsoltár szavaival: „Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!”
 
Fontos ezt tisztáznunk, mert Jézus azt is mondja: Nem mindenki fog bemenni a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: „Uram, Uram”, hanem csak az, aki megteszi mennyei Atyám akaratát. (Máté 7, 21) Ámen.
 
Kérdések tovább gondolásra:
1. Ki az én Uram?
2. Miből látszik, hogy Krisztusé vagyok?
 
Javasolt ének: 661. Szívem megalázván, tehozzád megyek
https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/544/
 
Kiss-Forró Éva
lelkipásztor, Idősek Otthona - Mezőtúr