Rendszerüzenet

Ki tett engem bíróvá fölöttetek? - Böjti sorozat

A Tiszántúli Református Egyházkerület Böjti sorozata

 
Ige: „Ki tett engem bíróvá fölöttetek?” (Lk 12,14)
 
Ki tett engem bíróvá fölöttetek? Ki tett engem bíróvá fölöttetek, hogy megosszam az örökséget? Álljak közétek, mint a haver, ki szétszedi a verekedőket? Értékbecslőt hívjak vagy ügyvédet, hogy az igazságos osztást segítsem? S kinek mennyi a tulajdonrésze az örökségből, a földből, a Mennyek Országából? Örökséget osszak, erkölcsöt vagy üdvösséget? Óvónéni legyek, ki a bűnöst sarokba küldi? Igazságosztó szuperhős, ki a gonoszokat utoléri, a jókat megmenti?
 
Ki tett engem bíróvá? Ítélni hívsz engemet? S ha nem ítélek, ítélsz majd helyettem? Mestert és tanítót keresel, ki új utakat mutat, s a Lélek által formál? Vagy igazságosztót, ki néked ad igazat? Mert ugye, én úgy gondolom, ahogy te gondolod, hisz ugyanazt a Bibliát olvassuk? Hisz meg van írva minden, s a betűk egyértelműek?
 
Ki tett engem? Megváltó is azért született, hogy igényeket kielégítsen, elvárásoknak megfeleljen, a Messiás-képet teljesítse? S ha nem teljesíti, akkor mi lesz? Apróhirdetésben megváltó-paramétereket közzé téve állást hirdettek? Messiás kerestetik, ki a vallásos nép által reá rótt feladatokat szorgalmasan teljesíti? Megfelelő végzettség, 3 év próbaidő, szakmai ismeretek, égi kapcsolatrendszer, terhelhetőség, munkatűrőképesség, rugalmasság, jó fizikum, hogy a keresztet egyedül is bírja? Milyen a jó Isten? Mindent megbocsát? Vagy mindenki felett ítél? Igazságos? S hogyan mérjük le, igazságos-e vagy autoriter? Ha az ő igazsága más, mint a tiéd, maradhat-e az Istened? Istenképed imádod vagy Isteneddel ismerkedsz? S milyen az Isten bőre-képe? Van-e néki alakzata vagy lebegő szellem? Fehér, közel-keleti barna, palesztin, zsidó, latin, cigány, fekete vagy sárga? Egyik sem vagy mind egyben? És milyen a nemi identitása? Férfi-e vagy nő? S ha egy nemtelen, se-nem-férfi-se-nem-nő-Isten jelentkezik a hirdetésre, hogyan döntesz? Maradhat vagy meneszted? Keresztre?
Ki tett? Igénylistát mikor küldtetek nékem? Imáitok elvárások halmaza vagy kapcsolódásunk eszköze? Te formálsz engem a magad képére, vagy hagyod magad formáltatni Isten által?
Ki?
 
Énekjavaslat: 236. Meghagytad nékünk, Úr Isten
https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/180/
 
Mikó-Prém Alexandra
kórházlelkész, Gróf Tisza István Kórház