Rendszerüzenet
2022. március 24.

Mindeddig megsegített minket az Úr

Új épülettel bővült a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola. Ebből az alkalomból átadási ünnepséget szerveztek március 23-án, szerdán délután az iskolában. A fejlesztés összesen 1,5 milliárd forintból valósult meg.

Az ünnepségen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét a Mt 28, 20 alapján: „Íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Püspök úr kiemelte az egymáshoz való tartozás, a közösségiség fontosságát a Krisztusban. „Minden iskola esélye, hogy egy jó közösséget hozzon össze, de minden emberi közösség magában hordozza a törékenységet, az érdekeket, a kötelékek lazulását, az elsodródást egymástól. A keresztyén iskola mindkettővel tisztában van: fontos a „veled vagyok” érzés, de tudjuk, hogy ezt sok minden fenyegeti, de attól keresztyén iskola, hogy az összetartozás erőit nem csak egymásban látjuk. Tudunk valami nagyobb erőről” – mondta. Fekete Károly prédikációjában kitért Isten megtartó szeretetére is: „Iskolánkat és az élet iskoláját nem nélkülünk képzeli el, hanem velünk és rajtunk keresztül. Ő igenis igényt tart ránk, mert hozzáteszi emellé az önmagára mutatás mellé azt is, hogy „Íme, én veletek…”. Felhasznál, bevon bennünket is” – mondta.  

A beruházás részleteiről Gaál Sándor nyírségi esperes szólt: „Mindeddig megsegített minket az Úr” – szól a meghívó igéje. Ez a mi hitvallásunk is”. Gaál Sándor felelevenítette a kezdeteket, amikor megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy szükség van egy nagyobb, tágasabb épületre. 2020. október 6-án közösen imádkoztak azért, hogy baj nélkül lebonthassák a régi épületet, és felépíthessék az újat. „A múltban megsegítő Isten garantáltan előttünk jár a jövőben is” – mondta. A beruházás 1,5 milliárd forintból valósult meg, az új, háromszintes épületszárnyban tantermek, kiszolgáló helyiségek, tornaterem és ebédlő kapott helyet, modern eszközparkkal felszerelve. „Itt állunk most, az öt reformátori mondat mívesen megtervezett betűi alatt, ennek az elkötelezettségében élünk, nevelünk, formálódunk” – zárta szavait.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a 115 éves nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola hitvallását: Isten közelségében, biztonságban, jókedvben, modern módszerekkel, minőségi tárgyi és szellemi környezetben nevelik a gyerekeket úgy, hogy majdani megszerzett tudásukat Isten dicsőségére mások javára fordíthassák. „Hit nélkül nincs kultúra, így a keresztyénség életadó jövő, nemzetmegtartó erő” – tárta a jelenlévők elé.

A vendégeket Mócsánné Nagy Ágnes, az intézmény igazgatója, Szabó Tünde országgyűlési képviselő, sportért felelős államtitkár és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is köszöntötte.

Az ünnepségen a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos növendékei kápráztatták el a közönséget. A szalagátvágást követően mindenki bejárhatta az új épületszárnyat, ahol március 28-án, hétfőn kezdődik a tanítás.   

Szöveg és fotó: Szirák Sára