Rendszerüzenet
2022. március 17.

Világimanap Debrecenben

Immár 29. alkalommal imádkoztak közösen a debreceni különböző felekezetek a március első péntekjén megrendezendő ökumenikus világimanap alkalmából. Idén ez március 4-re esett. A házigazda a Debreceni Kistemplomi-Ispotály Református Egyházközség nőszövetsége volt.



A liturgiát az angliai, walesi és észak-írországi testvérek állították össze. A liturgia vezérvonala „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek” (Jer 29,11) volt. Nt. Zsoldos Tibor, az egyházközség lelkipásztora igehirdetését két gondolat köré építette: bár életünk nehézségei, próbatételei közepette rémísztőnek tűnik, hogy csak Isten tudja azt, mi a terve velünk, azért mégis csak megnyugvást kell, hogy adjon az a tény, hogy neki van terve velünk.

Angliai, walesi, és észak-írországi asszonytestvéreink nem is sejtették, hogy mennyire aktuális lesz ez az ige a mostani helyzetre. Ezt kiemelte Dr. Gaál Botondné Dr. Czeglédy Mária elnök asszony is köszöntőjében. Visszaidézte a világimanap megszületésének történetét, amikor egy lelkészfeleség a polgárháború borzalmai közepette tehetetlennek és erőtlennek érezve magát az ima erejébe kapaszkodott. Így hívta a többi gyülekezetet is imaközösségre nem csak önmagukért, hanem a nemzetért és más népekért is, a békéért. „Most, 145 évvel később mi is hasonló helyzetben vagyunk a szörnyű háború árnyékában. Tehetetlennek és erőtlennek érezzük magunkat, de hinnünk kell, hogy a változás Isten kezében van, az elmondott könyörgésben erő van, mely közösségben megsokszorozódik.”

Így az idei imanapunkon nem csak Angliáért, Walesért és Észak-Írországért szóltak imádságaink, hanem a szomszédunkban zajló háború borzalmai miatt Ukrajnáért is.

Debrecen, 2022. március 4.

Tarcsai Judit

egyházmegyei összekötő

Fotók: Máténé Judit