Rendszerüzenet
2022. március 16.

Felkészítő élettér – hálaadó istentisztelet a Szajoli Református Missziói Egyházközségben

A vasárnapi napfény megtöri a márciushoz nem illő fagyos levegőt. A szajoli református templom padjai között a napsugarak táncot járnak. Az ablak mellett ülő hölgy csukott szemmel, arcára ült békességgel az igehirdetés szavaiban fürdőzik. Mellettem egy kislány ül. Nem egyszer összekacsintunk. Figyeli a figyelmem. Keresi a tekintetem, mintha ezt mondaná: látod milyen jó itt nálunk? Közben cserkészek, gyermekek és fiatalok énekelnek örömmel. Az istentisztelet végére többen is összemosolygunk.

Ezekkel az impulzusokkal értem haza a Szajoli Refomátus Missziói Egyházközség március 13-án megtartott hálaadó istentiszteletről. A Tiszántúli Templomépítési Program keretén belül a gyülekezeti terem, a lelkészi hivatal és a parókia megvalósulásával életteret, lehetőséget és helyben lakó lelkipásztort kapott Rácz Péter Béláné személyében Isten Országának építésére. Dr. Fekete Károly püspök, aki az igehirdetés szolgálatát végezte így fogalmazott: „Az egyház az az élettér, ahol felkészülünk az Isten eljövendő országa.”


Évek óta dédelgetett álom vált valóra

A közösség korábbi lelkipásztora, nagytiszteletű Szabó József már a templom építésekor, amelyet 2002-ben szenteltek fel fontosnak tartotta, hogy amennyiben a gyülekezet növekedésnek indul, bővíthető legyen az építmény. Ennek érdekében egy áthidalót helyeztek el a szószék mellé, akkor mikor még kevesen merték hinni, van jövője a gyülekezetnek.

A gyülekezeti terem terveit Nagy Sándor építészmérnök készítette, az új épületszárny építése 2021 januárjában kezdődött el, a templomtér folytatásaként. Az épületen napelem rendszer került kivitelezésre - akárcsak a parókia-, amely a szigetelés mellett minimálisra csökkenti a közüzemi terheket és teremtésvédelmi funkciót is betölt. A gyülekezeti terem használatbavételi engedélyét 2022 februárjában kapta. A megvalósulás útjáról nagytiszteletű Rácz Péter Béláné lelkipásztor számolt be.

A hálaadó ünnepségen a megjelenteket Szabó József egyházmegyei főjegyző, Borbás Zoltán Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatának megyei közgyűlés alelnöke, Herczeg Zsolt Mezőtúr polgármestere és Szöllősi József polgármester köszöntötték.

Az esélyt adó Isten meghívása

Dr. Fekete Károly püspök Máté evangéliumának 20. fejezetében olvasható jézusi példázatra, a szőlőmunkások történetére irányította a hallgatók figyelmét. Kiemelte, hogy a mennyek országáról szóló példázatnak az üzenete a jelen egyházát formálja. Olyan egyházat, és olyan gyülekezeteket formál, ahol összetartás és testvériesség uralkodik: „A gyülekezet különlegessége, hogy különböző emberek ezt élhetik át a templomban, a gyülekezeti teremben, a lelkészi hivatalban: a gyülekezet az egy hiten lévő testvérek közössége. Nem vetélytársat kell látnunk egymásban, hanem testvért! Eszünkbe kell jusson a régi mondás: viribus unitis – egységben az erő, vagyis egyesült erővel többre lehet jutni. Isten az összetartozásért munkálkodik, a lelki egységért Ővele és egymással.”

Az igehirdetés központi gondolata hangsúlyossá tette: Isten esélyt ad az embernek, és ebben a kegyelemben nincs személyválogatás, kegyelmi alapon nincs külön elbírálás: „Isten a maga részéről minden embernek egész életet ad: épnek és sérültnek, erősnek és gyengének, tehetségesnek és szerényebb képességűnek, rámenősnek és visszahúzódónak. Ezt az isteni jóságot nem lehet kisajátítani, ezért válnak a felfogadás órái az esélyegyenlőség óráivá az életünkben.”

A lelki összetartozás örömére bátorító szavak hangoztak el, amelyet a Tiszántúli Református Egyházkerület által a gyülekezetnek ajándékozott kerámia úrvacsorai kehely és tál szimbolizált: legyen emlékeztető jellé, nincs szorosabb összekapcsolódás emberi törékenységünkben az úrvacsorai közösség által megélt kegyelemnél.

Bogyó Zsófia

Fotók forrása: Herczeg Zsolt / FB

Az Európa Rádió összeállítását ITT hallgathatja meg.