Rendszerüzenet

Vajon ti is el akartok menni? - Böjti sorozat

Jézus kérdez - A Tiszántúli Református Egyházkerület Böjti sorozata




Ige: „Vajon ti is el akartok menni?” (Jn 6,67b)

 

A fenti kérdésre a tizenkét tanítvány közül csak Péter válaszol: „Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad”, de szavai és addig mondott gyönyörű hitvallások válnak súlytalanná, s foszlanak szét majd, mint a pára a Gecsemáné kertjében.

 

Mert látjuk, mekkora a kontraszt a folyton elalvó tanítványok, és a vért verejtékező, térden esdeklő Isten Fia között, akit angyal erősít. A „nem tudom, mit beszélsz!”, a „Nem ismerem ezt az embert!” kiáltásával elfutó Péterrel szemben ott van az ég és föld közé kifeszített mozdulatlan Jézus, ajkán az „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek” fohászával. Mennyire igaz a vers szava: Uram, Teneked sok a Pétered, sokak a nagycsütörtök-éjszakáid. S olyan kevés a csendes Jánosod, aki nem ígér, nem fogadkozik, de elkísér egész a Golgotáig.

 

 „Vajon ti is el akartok menni?”

Lehet, hogy a szánkkal nemet mondunk erre a kérdésre hirtelen, de nézzünk körbe előbb, hol vagyunk, hogy állunk. Könnyen lehet, hogy a lábunk és szívünk más irányba állt. Mert tőle távolodunk, amikor szeretetlenül, reménytelenül téblábolunk, amikor nem arra törekszünk, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, nemes és dicséretes.

 

Innen nézve érthető Jézus kérdése hozzám és hozzád 2022 Böjtjén.  

 

S ha arra jutsz, hogy a szíved elítél, van egy jó hírem számodra: Jézus annak ellenére jött a földre, hogy tudta, mi lakik az emberben. Mert nagyobb a mi szívünknél és mindent tud.  Ezért jött. Érted és értem. Meg is énekeltük karácsonykor: „Irgalommal szánva minket, nagy jósága ránk tekintett, s ördög csalta bús szívünket menny-magasból látni jött.” S nekünk ez mindenre elég. Sosem késő a „Jöjjetek hozzám mindnyájan…” szelíd hangra visszafordulni.

 

Kérdések tovább gondolásra:

  1. Merre tart az életed?
  2. Te mit akarsz?

 

Javasolt ének: 602. Krisztus, én életemnek te vagy reménysége

https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/355/

B. Nagy Tünde