Rendszerüzenet

Mi a neved? - Böjti sorozat

Jézus kérdez - A Tiszántúli Református Egyházkerület Böjti sorozata



Ige: „Jézus megkérdezte tőle: Mi a neved? Az így felelt: Légió! – mert sok ördög költözött bele.” (Lk. 8, 30)

A név mindig hordoz valamit viselőjének a személyiségéből. A Szentírásban lévő nevek, szinte kivétel nélkül „beszélnek” hordozójuk tulajdonságairól. Ebben az Igében azonban nem azért hangzik el a kérdés, mert Krisztus nem tudja kivel áll szemben, hanem azért, hogy megtudjuk: a gadarai megszállottat a Gonosz egész serege gyötri.


A támadások pedig nem múltak el ma sem! Hamis, kifacsart ideológiák, igazságtalanság, a bűnt erénynek és követendő példának beállító légiók hangjától harsog a világ. Ezzel a nagy sereggel szemben, hiszen abban a korban egy légió hatezer főt számlált, áll egyedül a testté lett Ige, a Krisztus. Nincs az a haditudomány, vagy katonai csel, ami azt mondaná, hogy az az egy túlélheti, a hatezer támadását. Óriási a túlerő. Mégis azt látjuk, hogy az ördögök hatalmát az „Ige porba dönti” (591. dicséret 3. vers). Mert a Megváltó Úr erejétől rettegnek a démonok.

Ez a húsvét csodája. A szabadulás mindenféle lelki béklyóból. Csak kiáltanunk kell a mélységből, és hittel várni az Ő szabadító érkezését. Nekünk már nem kell rettegnünk a Sátán seregeitől, bármennyire is harsogja azt, hogy sokan vannak, és erősek. Mert a legerősebb, a mi oldalunk van. Krisztus Jézus hatalma elsöpri őket.

Kérdések továbbgondolásra:

  1. Érezted-e már, hogy indokolatlan félem, rossz érzés lett rajtad úrrá? Hogyan törtél ki belőle?
  2. Komolyan vesszük a Sátán támadásait a 21. században?

Javasolt ének: 771. Velem vándorol utamon Jézus
https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/enek/539/

Rácz Gábor
Hajdúböszörmény Kálvin téri Református Egyházközség